"Piesa pentru frate si sora", un spectacol in cadrul programului 9G al Teatrului National Bucuresti, se joaca duminica, la ora 20:00, la a Sala Mica de la TNB. Montarea lui Iris Spiridon este o premiera in Romania, piesa celebrului dramaturg american fiind tradusa si jucata pentru prima data pe scenele noastre. O poveste autobiografica, unde viata se intrepatrunde cu arta, iar spectatorul este invitat la un exercitiu de imaginatie. Tennessee Williams, autorul lumilor fragile si a menajeriilor de sticla, ni se destainuie, ne marturiseste, ne sopteste povestea lui si a surorii lui.

Piesa pentru frate si soraFoto: Florin Ghioca

"Voi nu o cunoasteti pe Rose si nu o veti putea cunoaste decat prin intermediul operei mele. De aceea o voi aseza pentru voi in raftul de carti, sau pe scena teatrului". Iris Spiridon o scoate din raft si o aduce pe scena, intr-o realitate de hartie care imita viata pana la identificarea cu iluzia ideala a unei carti. O carte (conceputa si realizata de scenografa Cristina Milea) care are toate sansele de a intra intr-o alta carte, cea a recordurilor, daca nu ca dimensiuni (cum ne arata datele existente pe internet), in mod sigur pentru frumusetea si poezia imaginii. Intre filele ei, Istvan Teglas si Ioana Marcoiu prind viata in Piesa pentru frate si sora.

"Dintre temele piesei regasim claustrofobia, izolarea si bolile mentale. Doi actori, Clare si Felice, la fel ca si personjele pe care le joaca, nu reusesc, oricat se straduiesc sa se elucideze pe ei insisi si sa evadeze din starea lor mentala deteriorata. Spectatorii se confrunta la randul lor, in timp ce privesc Piesa celor 2 personaje cu adevarurile intunecate a ceea ce inseamna sa fie oameni. O iluzie fara o iluzie, o piesa fara scenariu, o frantura de adevar fara discernamant" - Iris Spiridon

Pretul biletului este de 30lei si 16 lei (pentru elevi, student si pensionari). Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a Teatrului National sau online pe tnb.ro/ro/bilete-online.

PIESA PENTRU FRATE SI SORA

Dupa Tennessee Williams

Cu ISTVAN TEGLAS si IOANA MARCOIU

Regia IRIS SPIRIDON

Scenografia CRISTINA MILEA

Light design: Bogdan Gheorghiu

Sunet: Alexandru Baisan

Lumini: Richard Stan, Claudiu Stan

9G la TNB este un program derulat prin Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala "Ion Sava" si se adreseaza tinerilor creatori de teatru. Programul 9G se desfasoara la Sala Mica, spatiu destinat exclusiv tinerilor artisti. In urma unui concurs de proiecte, la care au fost inscrise 42 de titluri, echipa de selectie (Ilinca Tomoroveanu, Cristiana Gavrila, Masa Dinescu si Violeta Popa) au retinut sapte dintre ele pentru a intra in repetitii: Copii de aruncat, dupa romanul lui Ryu Murakami, dramatizat si regizat de Doru Dragoi; ActOrchestra - teatru muzical care nu e musical, regia Horia Suru; DISTOPIE. shakespeare. REMIX, regia Catinca Draganescu; Dragoste in patru tablouri de Lukas Baerfuss, in regia Elenei Morar; Organic dupa Inutil de Saviana Stanescu, in regia lui Andrei Majeri; Piesa pentru frate si sora de Tennessee Williams, in regia lui Iris Spiridon; Ziua in care nu se cumpara nimic de Kim Atle Hansen, in regia lui Horia Suru. In urma repetitiilor cu public, Consiliul Artistic al teatrului decide titlurile care vor fi incluse in repertoriul Salii Mici.

Programul 9G (TNB pentru tinerii creatori de teatru) este finantat de ARCUB in cadrul programului Bucuresti 555 si este realizat cu sprijinul MasterCard.