Teatrul National "I.L.Caragiale" din Bucuresti anunta premiera absoluta a piesei "Dumnezeu se imbraca de la second-hand" de Iulian Margu, adusa in scena, la sala Studio, de regizorul Ion Caramitru. Premiera oficiala va avea loc in zilele de vineri 12 si sambata 13 decembrie, de la ora 19.30. Piesa romaneasca in doua acte, satira invaluita in ritmurile valsului, "Dumnezeu se imbraca de la second-hand" este o surprinzatoare poveste a unei familii traversand deceniile, si a unui pian de marca, pe turnanta istoriei.

Dumnezeu se imbraca de la second-handFoto: Afisul spectacolului

Ion Caramitru, directorul Teatrul National marturiseste ca se afla in cautarea unui text provocator cum este acesta. "Eu am fost mana a doua care a atins textul, la second-hand cum s-ar zice, prima data aflandu-se in mainile lui Horatiu Malaele, care ar fi montat-o probabil la Ramnicu Valcea. Cred ca Dumnezeu a vrut sa ajunga la mine. O piesa cu o structura de text in puzzle, cel putin asa am vazut-o eu. Povestea de baza este desfacuta in mai multe compartimente, reprodusa in mai multe epoci, refacuta abia in final pentru intelegerea deplina a povestii. Ca stil, are si un soi de umor frust si unul derivat, are foarte multe trimiteri intr-o simbolistica ce sparge tiparele timpului si spatiului".

Dumnezeu se imbraca de la second-hand

Dumnezeu se imbraca de la second-hand

Foto: Florin Ghioca

"Piesa este o scurta istorie a Romaniei moderne povestita cu ajutorul unui pian fermecat - spune autorul Iulian Margu. Premiera aceasta este o mare mandrie a mea. Suprema consacrare a unui dramaturg, cum spunea Tudor Popescu, este sa fie jucat de Teatrul National, alaturi de clasicii universali".

Preferand sa-i priveasca pe ceilalti si nu sa fie el in centrul atentiei, putina lume stie ca dramaturgul Iulian Margu este nascut pe plaiuri valcene, la 15 ianuarie 1958. Scrie teatru si regizeaza inca din anii '80. In timpul liceului a infiintat o trupa de teatru de tineret. Si-a construit cariera intre doua pasiuni, balansand cu simt artistic intre teatru si film. Din 1991 lucreaza la televiziunea Etalon, un alt proiect al sau de succes, cu filme vazute in toata lumea. Intre primele piese, scrise la incurajarea dramaturgului Tudor Popescu, se numara "Avantajul liftului asupra scarilor", "Caria dintelui de aur", "Cantec de leagan pe muzica rock", "Lovitura de pedeapsa". De data mai recenta sunt: "Statuia

Dumnezeu se imbraca de la second-hand

Dumnezeu se imbraca de la second-hand

Foto: Florin Ghioca

careia ii miroseau picioarele" ("Un poet si 1/2") pusa in scena la teatrul "Anton Pann" din Ramnicu-Valcea, "Dumnezeu se imbraca de la second hand" (2012), "Despre Satana numai de bine", "Harta turistica a iadului", "Un oaspete neasteptat" si "Ghidul sinucigasului", cea mai recenta realizare - care a vazut luminile rampei in acest an, la Teatrul Ariel din Ramnicu-Valcea, in regia autorului. Majoritatea sunt comedii satirice, autorul fiind permanent atent cu rolul teatrului ca oglinda a societatii, o oglinda care nu doar reflecta, dar te si obliga sa interactionezi.

In distributia spectacolului: Dorin Andone, Lari Giorgescu, Carmen Ungureanu, Teodora Mares, Eduard Adam, Armand Calota, Fulvia Folosea, Ioan Andrei Ionescu si Theodora Calota. Cu participarea extraordinara a Florinei Cercel.

La reusita montarii contribuie si light-designul semnat de Chris Jaeger, precum si scenografia Mariei

Dumnezeu se imbraca de la secobnd-hand

Dumnezeu se imbraca de la secobnd-hand

Foto: Florin Ghioca

Miu, valorificand posibilitatile exceptionalei scene de teatru de la Sala Studio.

Premiera oficiala va avea loc in zilele de vineri 12 si sambata 13 decembrie, de la ora 19.30.

DUMNEZEU SE IMBRACA DE LA SECOND-HAND

de Iulian Margu

Distributia (in ordinea autorului):

Lae LARI GIORGESCU

Buza DORIN ANDONE

Eliza CARMEN UNGUREANU

Elefteria TEODORA MARES

Dimitrie ARMAND CALOTA

Elena FULVIA FOLOSEA

Manole EDUARD ADAM

Iorgu IOAN ANDREI IONESCU

Teodora FLORINA CERCEL

Elena copil THEODORA CALOTA

Jandarmii VIOREL FLOREA, ANDREI RAZVAN CALIN

Regia si ilustratia muzicala

ION CARAMITRU

Scenografia

MARIA MIU

Lighting design

CHRIS JAEGER

Consultant muzical si interpret

MIHAI UNGUREANU

Coloana sonora a fost realizata cu sprijinul

Centrului Cultural Media Radio Romania

Regizor muzical FLORIN TUDOR

Durata spectacolului: 2 ore (o pauza inclusa)