Potrivit sondajului realizat de site-ul Goodreads, 90% dintre titlurile unei liste care cuprinde 50 dintre cărţile cele mai citite de bărbaţi au fost scrise de autori de sex masculin, iar, în cazul cititoarelor, preferate, tot într-o proporţie covârşitoare, sunt volumele scrise femei, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 40.000 de persoane, în contextul unor discuţii în Marea Britanie despre discriminarea femeilor în lumea editării de carte.

Potrivit cercetării, cititoarele tind să evalueze ca fiind mai bune, din punct de vedere calitativ, cărţile scrise de femei. În medie, cititoarele au acordat nota 4 din 5 cărţilor scrise de femei, şi 3,8 din 5 cărţilor scrise de bărbaţi.

"În cele din urmă, când vine vorba despre cele mai populare cărţi din 2014 pe site-ul Goodreads, cititorii continuă să favorizeze cărţile scrise de autori de acelaşi sex cu ei", a declarat un purtător de cuvând al Goodreads.

Site-ul a decis să efectueze sondajul după ce scriitoarea Joanna Walsh a demarat, la începutul anului, o campanie pentru a îndemna mai mulţi oameni să citească opere ale unor femei.

Statistici recente, realizate în Statele Unite ale Americii, au arătat existenţa unui dezechilibru privind numărul de autori de sex feminin care sunt recenzaţi şi care publică recenzii în presa literară.

Elizabeth Khuri Chandler, redactor-şef şi cofondator al Goodreads, a spus că scopul publicării acestor rezultate "a fost stimularea dezbaterii şi autoanalizarea" şi "crearea unui spaţiu pentru o dezbatere prietenoasă despre acest subiect".

"În cea mai mare parte, oamenii spun că nu îşi propun să citească o carte scrisă de un bărbat sau de o femeie. Contează cartea. Dar, când îşi analizează listele de cărţi citite, cei mai mulţi îşi dau seama că ar putea să vrea să exploreze şi scrierile altor autori", a spus Chandler.

Cercetarea a mai arătat că bărbaţii şi femeile citesc cam acelaşi număr de cărţi, dar femeile tind să citească titluri mai noi.

Unii cititori au spus că li se pare că citesc mai mult autori de sex masculin datorită tipului de literatură preferat.

"Bărbaţii cred că cei mai mulţi scriitori concep genul de cărţi sau tratează subiecte de interes pentru bărbaţi, comparativ cu autorii de sex feminin. Am observat, de asemenea, că majoritatea oamenilor nu erau conştienţi de dihotomia bazată pe gen a cititorilor unei cărţi. Este în mod clar un domeniu necartografiat, care merită să fie explorat", a mai declarat Elizabeth Khuri Chandler.