Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Opera Naţională Bucureşti (ONB) invită publicul la o întâlnire inedită cu creatori români din domeniul artei lirice, al dansului contemporan şi al muzicii simfonice. Astfel, duminică, 30 noiembrie, începând cu ora 19.00, spectatorii vor putea urmări un triptic care reuneşte lucrări valoroase, dar prea puţin cunoscute la nivel naţional: spectacolul de operă „O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu, grupajul simfonic „Trei dansuri româneşti” de Theodor Rogalski şi spectacolul de dans contemporan „Tango” de Edward Clug.

„Ziua Naţională a României reprezintă încă o ocazie pentru noi de a face un pas înainte în demersul nostru de recuperare a valorilor autohtone. Pentru ca România să prospere şi să continue calea sa de dezvoltare, e important să își recupereze și acele valori care și-au găsit platforme de exprimare predominant în străinătate, bucurându-se de atât de multă apreciere acolo. Noi ne-am propus și încercăm în mod sistematic să restituim acestor valori libertatea de a se exprima, în condiții de onoare, și acasă”, a declarat Răzvan Ioan Dincă, director general al Operei Naţionale Bucureşti.

Compozitorul Paul Constantinescu, o personalitate artistică complexă, se înscrie printre cei mai de seamă exponenţi ai şcolii muzicale naţionale. Autor al unor partituri de referinţă în operă, în muzica de tip concertant, precum şi în lied sau în oratoriu, el a abordat numeroase genuri şi forme muzicale, de la muzică instrumentală şi până la muzica de film. Printre acestea, opera comică în două acte „O noapte furtunoasă”, scrisă pe un libret inspirat din piesa de teatru omonimă a lui I. L. Caragiale, ocupă un loc aparte bucurându-se încă de la premiera din anul 1935 de un succes extraordinar. Cea mai recentă montare a acestei opere, prezentată şi în cadrul „Seara creaţiilor româneşti”, poartă semnătura regizoarei Cătălina Buzoianu, scenografia fiind realizată de Viorica Petrovici. Deşi această operă a intrat în repertoriul ONB în urmă cu mai mulţi ani, de data aceasta vor putea fi văzuţi în rolurile principale şi solişti noi, care debutează în rolurile Jupân Dumitrache, Nae Ipingescu, Chiriac şi Spiridon.

Theodor Rogalski, compozitor, dirijor, orchestrator şi pianist, reprezintă un nume de referinţă pentru muzica românească din prima parte a secolului al XX-lea, dar şi pentru Opera Naţională Bucureşti, unde a fost maestru acompaniator şi dirijor. Discipolul lui Vincent d'Indy (compoziţie, dirijat) şi al lui Maurice Ravel (orchestraţie) la Schola Cantorum din Paris (1923-1926), el a compus în anul 1950 grupajul „Trei dansuri româneşti”, formată din „Joc din Ardeal”, „Gaida” şi „Horă din Muntenia”. Aceste partituri simfonice ale lui Theodor Rogalski vor fi interpretate în cadrul evenimentului dedicat Zilei Naţionale a României de Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Răsvan Cernat, cel care va dirija şi opera „O noapte furtunoasă”.

Edward Clug este unul dintre cei mai renumiţi coregrafi români din domeniul dansului contemporan. Absolvent al Liceului de Artă din Cluj-Napoca (astăzi Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia”), el este de mai mulţi ani director artistic al baletului Teatrului Naţional din Maribor (Slovenia) şi a montat spectacole importante pentru companii precum Baletul Operei Naţionale din Zagreb (Croaţia), Compania de Balet din Stuttgart (Germania), Baletul Operei din Zürich (Elveţia), Baletul Operei din Graz (Austria), Compania Naţională de Balet (Portugalia), Compania Internațională de Balet Ochi (Japonia) etc. Spectacolul de dans contemporan „Tango” a fost realizat în anul 1998, pe când acesta avea doar 23 de ani, şi este primul spectacol de autor semnat de Edward Clug. În România, „Tango” a avut premiera la Opera Naţională Bucureşti în anul 2010.

Programul serii creaţiilor româneşti:

O noapte furtunoasă

Operă în două acte de Paul Constantinescu

Libretul de Paul Constantinescu după comedia omonimă de Ion Luca Caragiale

Dirijor: Răsvan Cernat (invitat)

Orchestra Operei Naţionale Bucureşti

Regia: Cătălina Buzoianu

Scenografia: Viorica Petrovici

Distribuţia:

Jupân Dumitrache – Iustinian Zetea

Nae Ipingescu – Marius Boloş

Chiriac – Andrei Lazăr

Spiridon – Maria Jinga

Veta – Crina Zancu

Ziţa – Cristina Eremia

Rică Venturiano – Valentin Racoveanu

Asistent de regie: Cristina Cotescu

Maestru de repetiţii balet: Cătălin Caracaş

Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski

Dirijor: Răsvan Cernat (invitat)

Orchestra Operei Naţionale Bucureşti

Tango

Spectacol de dans contemporan semnat de coregraful român Edward Clug

Regia, coregrafia, lighting design, colaj muzical: Edward Clug

Decoruri: Marko Japelj

Costume: Leo Kulas

Muzica: Ástor Pantaleón Piazzolla, Goran Bregović, René Dupéré, Michel Portal,

Jean-Marc Zelwer, Hugo Diaz, Gardel Le Pera

Distribuţia:

Blind Tango – Adina Tudor, Ovidiu Matei Iancu

Tango Fatal – Mihaela Soare, Robert Enache

Tango Timid – Reina Yagura, Bogdan Cănilă​