Renumitul violinist român, Alexandru Tomescu, cu vioara sa Stradivarius din 1702, va sustine o serie de patru concerte, la New York, Washington, DC și Chicago. Seria de concerte are loc la invitatia Institutului Cultural Român de la New York fiind ocazionata de sărbătoarea Zilei Naționale a României.

Violonistul Alexandru TomescuFoto: ICR NY

Turneul nord-american al violonistului Alexandru Tomescu va începe cu recitalul din 25 noiembrie, ora 18, de la Preston Bradley Hall (Chicago Cultural Center), programul cuprinzând lucrări de Enescu, Bach, Paganini.

Cel de-al doilea concert din această serie remarcabilă, va avea loc în 26 noiembrie, ora 18, la Millennium Stage - Kennedy Center, din Washington, DC, unde Alexandru Tomescu va interpreta Enescu și Paganini.

În 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, Alexandru Tomescu va concerta în celebra sală de concerte Weill, de la Carnegie Hall, din New York, prezentând, sub titlul ”Paganini – înger sau demon?”, versiunea integrală a Capriciillor lui Paganini, cea mai dificilă colecție de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară.

În 3 decembrie, Alexandru Tomescu va interpreta fragmente din proiectul său de success ”Paganini – înger sau demon?” și Enescu, pentru distinșii oaspeți ai Misiunii Permanente a României la ONU (Dag Hammarskjold Library Auditorium).

Capriciile lui Paganini se numără printre cele mai dificile lucrări scrise, vreodată, pentru vioară. Cele aproximativ 80 de minute de glorie și paroxism muzical sunt rareori abordate de către violoniști, și puțini dintre aceștia se încumetă să le înregistreze. Printre violoniștii care au acceptat această provocare, se numără Ruggiero Ricci, Salvatore Accardo, Itzhak Perlman, Michael Rabin, Midori și, bineînțeles, Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu consideră proiectul ”Paganini – înger sau demon?” un punct de cotitură în cariera sa. După ce a studiat, în Elveția, cu Tibor Varga și, în SUA, cu Eduard Schmieder, a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, dorind să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora. Alexandru Tomescu a susținut concerte în săli de prestigiu ca Théâtre des Champs Elysées din Paris, Metropolitan Art Space din Tokyo, și Carnegie Hall din New York, sub bagheta unor mari dirijori ca Valery Gergiev, Kurt Masur și Christoph Eschenbach.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.