Ambasada Republicii Cehia, Centrul Ceh din București și Asociația Editorilor din România organizează duminică, 23 noiembrie în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus conferința de presă de prezentare a invitatului de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest 2015. Evenimentul va avea loc în Sala Cupola din Pavilionul Central Romexpo, începând cu ora 15.00, informeaza Asociația Editorilor din România.

Despre participarea Cehiei ca țară invitată la Bookfest 2015 vor vorbi Excelența Sa Jiří Šitler (Ambasadorul Republicii Cehe în România), Grigore Arsene (președintele Asociației Editorilor din România), Rene Kubášek (directorul Centrului Ceh din București), scriitorul Vlad Zografi și Mihai Mitrică (directorul executiv al Asociației Editorilor din România).

„Mă bucur că a zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea Cehia ca invitat de onoare, pentru că activitatea depusă în ultimii ani de reprezentanții diplomatici și culturali ai Cehiei în România – inclusiv prin proiectul „Cartea Cehă”- a făcut ca românii să cunoască din ce în ce mai bine valorile și personalitățile culturii cehe. Sper ca Bookfest 2015 să arate încă o dată cât de important este schimbul de valori între țările aflate într-o proximitate geografică și culturală și cred că pentru public va fi o foarte bună ocazie de a se familiariza în primul rând cu literatura cehă contemporană – laureată cu premiul Nobel în 1984, prin Jaroslav Seifert”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România.

„Este o onoare și o provocare să fim țara invitată la ediția viitoare a Salonului de Carte Bookfest. Ambasada Cehiei și Centrul Ceh din România s-au focusat pe colaborări cu mai multe edituri. În afară de colecția „Cartea cehă” există și proiectul „Relații ceho-române în banda desenată” și alte volume traduse și publicate recent de către editurile românești. Mă bucur că la Bookfest vom avea ocazia de a prezenta scriitori cehi contemporani și evenimente legate de literatura și cultura cehă”, spune Excelența Sa Ambasadorul Šitler.

Cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea loc în perioada 20-24 mai 2015 în pavilioanele C1, C2, C4 și C5 de la Romexpo.

Bookfest 2015 este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, în parteneriat cu Centrul Ceh și Ambasada Republicii Cehia la București.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul acesta (București, 28 mai - 1 iunie 2014) au luat parte circa 100.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare al acestei ediții a fost Polonia, fiind prezente nume precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Dorota Masłowska, în atenția publicului fiind și cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură - Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Brandul Bookfest s-a extins și în țară începând cu 2012, organizându-se până în prezent ediții locale la Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Târgu-Mureș.