Proiectul „Cele mai frumoase cărți”, prin platforma „Experiment tipografic", provoacă mediul editorial și artistic la o discuție profesională pe tema Procesul realizării unei cărți frumoase și rolul experimentului. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român și are loc luni, 24 noiembrie, ora 18.00 la sediul ICR din Aleea Alexandru nr. 38. Masa rotundă va fi moderată de Matei Câlția. În cadrul evenimentului va fi prezentat experimentul tipografic „Interpretarea imaginilor prin tipar offset în culori speciale”, realizat de Nicu Ilfoveanu la Imprimeria Arta Grafică.

Cele mai frumoase carti 2014Foto: Headsome Communication

Masa rotundă deschide expoziția de design de carte „Cele mai frumoase cărți 2014”, care va putea fi vizitată în perioada 24 noiembrie – 7 decembrie, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Sunt invitați editori, redactori de carte, artiști vizuali / graficieni, fotografi, ilustratori, tehnoredactori, dtp-iști, tipografi, cât și librari și bibliotecari, operatori culturali implicați în editarea de albume, autori și public preocupat de subiectul discuției.

O carte frumoasă are unul sau mai mulți autori menţionaţi pe copertă, dar reprezintă rezultatul unei întregi echipe, conlucrarea unor persoane cu specializări diferite: artist, editor, designer de carte, dtp-ist, tipograf. Parcursul de la ideea artistului la realizarea designului grafic care exprimă ideea prin mediumul numit „carte”, prin viziunea editorului care o plasează într-un context și o „gândește” ca proiect adresat unui anumit public, prin format - paginare - ritm - structură, prin prelucrarea imaginilor pentru tipar și până la transpunerea în materialitatea unei cărți - hârtii, cerneluri, finisări, legare, acest parcurs este circumscris mereu schimbului de competențe şi dialogului între cei implicați în facerea cărții. Fiecare dintre aceste etape poate fi un pretext de creativitate și originalitate, sau, în egală măsură, o capcană, o zonă de risc.

O unealtă esențială, platforma „Experiment tipografic" este locul în care designeri de carte și tipografişti* pot împinge limitele tehnologice. Proiectul „Cele mai frumoase cărți” va desemna anual o persoană care va propune un nou experiment. Anul acesta, la propunerea lui Matei Câlția, iniţiator al platformei, a fost invitat Nicu Ilfoveanu - pentru experiența sa tipografică** recunoscută, dar și pentru preocupările sale de artist, care au permis abordarea unui proces pe cât de deosebit tipografic, pe atât de delicat din punctul de vedere al produsului artistic. Realizarea unei ediții de 200 de lucrări de artă, fotografii multiplicate prin proces offset, lucrate în patru culori speciale, a fost produsul experimentului. Însă, ca orice experiment, produsul se subscrie procesului, astfel că vom afla luni de la Nicu Ilfoveanu dacă producția tipografică se va putea distribui ca lucrare de artă sau ne va fi comunicată doar experiența tipografică. Oricum va fi, miza acestei platforme o reprezintă lărgirea experienţei tipografice.

În cadrul experimentului tipografic „Interpretarea imaginilor prin tipar offset în culori speciale” realizat de Nicu Ilfoveanu au fost prelucrate și imprimate două variante de imagine: o policromie și o monocromie, cu schimbarea stasului de tipărire. Pantonele alese corespundeau culorilor locale din imaginea fotografică, astfel încât tipul de interpretare a imaginii a fost mai apropiat de limbajul picturii decât de cel al „separației de culoare" specific în mod tradițional tehnicii tipografice.

Expoziţia „Cele mai frumoase cărţi 2014” este prezentată şi la Ediţia cu numărul 21 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2014, care are loc în perioada 19 – 23 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo. Vă invităm să răsfoiţi cărţile frumoase selectate în cadrul proiectului „Cele mai frumoase cărţi” la Etajul 3, zona 770, vis a vis de zona de evenimente “Sala Mircea Sântimbreanu”, lângă AER şi UER.