Cea de-a patra editie a Salonului European de Banda Desenata va avea loc in perioada 16 octombrie – 2 noiembrie 2014 la Muzeul National de Arta Contemporana, etajul 4 (str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, aripa E4, Intrarea prin Calea 13 Septembrie, Bucuresti).

Salonul European de Banda DesenataFoto: Afis

Toti amatorii de desene si de povesti, mici si mari, sunt invitati sa viziteze expozitii de banda desenata, caricatura si grafica satirica din Austria, Portugalia, Grecia, Spania, Cehia, Polonia, Franta, Ungaria, Valonia-Bruxelles, Germania, Belgia si Romania, sa-i intalneasca pe artistii si pe curatorii invitati, sa participe la discutii, prezentari si ateliere, sa vizioneze filme de animatie, sa rasfoiasca albume si reviste si sa cumpere titluri atractive de banda desenata si de roman grafic.

Deschiderea Salonului European de Banda Desenata va avea loc joi, 16 octombrie 2014, la ora 19:00, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), etajul 4. Vor lua cuvantul: Calin Dan, directorul Muzeului National de Arta Contemporana, Benoit Rutten, delegatul Valonia-Bruxelles si presedintele Clusterului EUNIC Bucuresti si Liviu Jicman, vicepresedintele Institutului Cultural Roman.

Expozitiile prezentate in cadrul Salonului European de Banda Desenata arata cum poate fi declinata o forma de arta in functie de specificitatile culturale ale fiecarei tari, pastrand totusi un numitor comun.

„Cele mai bune caricaturi din lume – Cartoons against monotony” aduce la Bucuresti, in premiera, lucrari premiate la World Press Cartoon (Portugalia).

„Marc Sleen – Nero” prezinta planse din cea mai faimoasa serie de benzi desenate a autorului belgian Marc Sleen, „Aventurile lui Nero & co.”.

Expozitia romanului grafic despre Karel Zdeněk Líman, arhitect ceh al familiei regale din Romania, desenat si scris de Maria Surducan, face parte din proiectul „Relatiile ceho-romane in banda desenata”.

„Frumoasele imagini ale Centrului Belgian de Banda Desenata” prezinta o selectie de lucrari unde Centrul Belgian de Banda desenata de la Bruxelles apare ilustrat sau este folosit drept fundal pentru aventuri in benzi desenate.

Ilustratiile artistice austriece Anna Maria Jung propun intalnirea cu Godzilla, un monstru verde, simpatic, care traieste o viata cotidiana tipica intr-un oras mare.

Artistul grec Apostolis Ioannou va prezenta la Bucuresti cateva lucrari de comics.

„Kinderland” este expozitia artistului german Mawil si prezinta planse din cartea de benzi desenate cu acelasi nume, care infatiseaza, intr-o maniera profunda, dar plina de umor, atmosfera ultimelor zile de dinaintea caderii RDG-ului.

„Budapesta – Districtul 8” prezinta o selectie de imagini urbane din filmul de animatie „The District” al regizorului si animatorului maghiar Gauder Áron, care a castigat in 2005 la Festivalul International de Animatie de la Annecy premiul pentru cel mai bun film de animatie.

„Cenizas” este expozitia artistului spaniol Álvaro Ortiz si contine planse din cel mai ambitios proiect al artistului, Cenizas, publicat de renumita Astiberri din Spania, de Rackham in Francia si Egmont in Germania.

10 artisti romani, Costin Benescu, Remus Brezeanu, Cristian Darstar, Paula Duta, Mihai Marcu, Xenia Pamfil, Andrei Puica, Maria Surducan, Ileana Surducan, Alexandru Talamba, expun la Salonul European de Banda Desenata un colaj de lucrari de banda desenata, schite, animatie si desen de personaj.

„Pastile poloneze” prezinta lucrarile artistei Fanny Vaucher, care traieste in Polonia si descrie in benzi desenate impresiile ei despre polonezi si Varsovia. „Micutul Nicolas”, un baietel impertinent, amuzant si jucaus, ne antreneaza cu umor si tandrete in aventurile sale cotidiene, acompaniat de o galerie de pusti care mai de care mai spectaculosi.

Rui Paulo da Cruz, curatorul expozitiei si directorul „World Press Cartoon”, artistii Mawil (Germania), Ileana Surducan, Maria Surducan si Mihai Marcu (Romania), autoarele Sara Olausson si Joanna Hellgren (Suedia) se vor intalni cu publicul Salonului European de Banda Desenata in cadrul unor prezentari si ateliere.

Libraria Jumatatea plina va gazdui lansarea albumului de banda desenata „Micutul Nicolas” de Goscinny si Sempé.

Salonul European de Banda Desenata este un proiect al Clusterului EUNIC Bucuresti (Reteaua Europeana a Institutelor Nationale de Cultura), coordonat in 2014 de Delegatia Valonia-Bruxelles si organizat de: Centrul Ceh, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti, Delegatia Valonia-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Fundatia Culturala Greaca, Institutul Cervantes, Institutul Polonez, Ambasada Belgiei si Ambasada Portugaliei, in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana, Asociatia Jumatatea Plina si Editura M.M. Europe.