Scriitorul francez Patrick Modiano a castigat Premiul Nobel pentru Literatura al anului 2014, pentru lucrari care l-au facut sa fie considerat “Marcel Proust al timpurilor noastre”, multe dintre povestile sale avand loc in timpul ocupatiei naziste a Parisului din cel de-al doilea razboi mondial, a anuntat joi Acadamia suedeza, potrivit Reuters.

Patrick ModianoFoto: institut-francais.at

Relativ necunoscut in afara Frantei si izolat de presa, textele lui Modiano, 69 de ani, se centreaza pe memorie, uitare, identitate, vina. A scris romane, carti pentru copii si scenarii de film.

“Se poate spune ca este un Marcel Proust al zilelor noastre”, a declarat Peter Englund, secretar permanent al Academiei Suedeze.

Din opera sa, foarte putina este disponibila in engleza. Cea mai recenta lucrare este romanul “Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier” (Pentru a nu te pierde in cartier).

Dupa ce a aflat ca a castigat, Modiano a spus ca are senzatia ca a scris versiuni diferite ale aceleiasi carti de multi ani incoace si ca isi doreste sa afle motivele pentru care a fost ales.

“Ce imi doresc sa aflu sunt motivele pentru care m-au ales. Nu poti cu adevarat sa fii propriul tau cititor niciodata”, a declarat el intr-o conferinta de presa la Paris.

Scriitorul a anuntata ca va dedica premiul nepotului sau suedez.

Modiano s-a nascut in iulie 1945 in suburbia pariziana Boulogne-Billancourt, la cateva luni dupa sfarsitul oficial al ocupatiei naziste. Tatal sau, evreu italian, si mama sa, belgiana (flamanda), s-au intalnit in timpul ocupatiei. Acest amestec de origini si dileme morale legate de relatiile Frantei cu fortele naziste au jucat un rol important in romanele lui Modiano.

“Ambiguitatea este una dintre caracteristicile operei sale. Exista o incercare de reconstructie a unei naratiuni din trecut, care in final se dovedeste, inevitabil, imposibil”, a declarat Dr. Alan Morris, lector de franceza la Universitatea Strathclyde, citat de Reuters.

Modiano a fost spriinit de scriitorul francez Raymond Queneau, celebru pentru experimentele cu limbajul.

“Dupa fiecare roman, am impresia ca am clarificat totul”, spunea Modiano intr-un interviu pentru France Today in 2011. “Dar stiu ca reveni mereu asupra unor mici detalii, mici lucruri care sunt parte din mine”.

“In final, suntem toti determinati de locul si timpul in care ne-am nascut”.

Modiano a contribuit si la scrierea scenariului filmului controversat “Lacombe Lucien” din 1974 al lui Louis Malle.