Între 2 și 5 octombrie va avea loc la „Messe Wien”, în capitala Austriei, „Viennafair – The New Contemporary”, unul dintre cele mai importante târguri internaționale de artă contemporană, ajuns anul acesta la cea de-a 10-a ediție. Peste 100 de galerii din întreaga lume vor prezenta lucrări din domeniul artelor vizuale. Și în acest an de o atenție deosebită se bucură arta contemporană din Europa de Est și Sud-Est. Dintre țările est-europene România este cel mai bine reprezentată, la eveniment participând nouă galerii românești și două spații nonprofit. De altfel, în cadrul programului special intitulat „Dialog: New Energies“, inițiat de „Viennafair“ în colaborare cu OMV, arta contemporană românească se află în centrul atenției.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, demersul curatorial al proiectului „Dialog: New Energies“ i-a fost încredinţat anul acesta curatoarei Andreiana Mihail și aduce în prim-plan peste treizeci de viziuni artistice contemporane din România, prezentate de cinci galerii – Anaid Art Gallery (București), Anca Poteraşu Gallery (București), Jecza Gallery (Timișoara), Galeria Plan B (Cluj/Berlin), şi Zorzini Gallery (București) – şi două spaţii nonprofit: ATELIER 030202 şi ALERT studio. În centrul atenției se află dezvoltarea cultural-istorică a României din ultimii 50 de ani. Pentru prima oară este realizat un concept curatorial care încearcă să compună o cronică a celor mai importante comunităţi artistice din arta contemporană românească. Proiectul include atât artiști clasici, adesea considerați emergenți din cauza lipsei de expunere din perioada comunistă, cât și tineri artiști, care își expun propia poveste, independent de perspectivele socio-politice.

Arta contemporană din România nu se află pentru prima oară în atenția programului „Dialog: New Energies“. La ediția precedentă a „Viennafair“ programul s-a concentrat asupra instituțiilor culturale tinere din România, dar și din Turcia și Regiunea Caspică.

Alte galerii românești prezente anul acesta la „Viennafair“ sunt: 418 Contemporary Art Gallery din București, :BARIL din Cluj-Napoca precum și Ivan Gallery și Galeria Nicodim din București.

Dintre programele speciale ale actualei ediții a „Viennafair“ face parte și proiectul "Zone1", care prezintă lucrări individuale îndrăzneţe, semnate de tineri artişti. Expoziţia "Vienna Focus" aduce în atenția publiclui instituţii pentru promovarea artei din Azerbaidjan. "Vienna Talks" oferă dialoguri interdisciplinare cu reprezentanţi de seamă ai scenei de artă contemporană, iar forumul colecţionarilor "20 four 7 – Collecting The New Contemporary" oferă informaţii despre strategiile marilor colecţionari de artă, se arata in comunicat.​