Circuitul SoNoRo Conac 2014 se incheie cu o serie de 3 concerte de exceptie in luna septembrie. Dupa Conacul Ghyka, din Cotesti, iubitorii de muzica de camera isi dau intalnire duminica, 14 septembrie, in minunata Biserica Neagra din Brasov. Programul serii cuprinde piese pentru vioara si viola de W.A.Mozart, J.M.Leclair si A. Dvorak si aduce un omagiu muzicii de orga, cu piese de H.L.Hassler, G.Muffat, D.Buxtehude, K.Kerll. Concertul de incheiere SoNoRo Conac din 2014 va avea loc la Casa Monteoru din Bucuresti, pe 16 septembrie.

Brasov, Biserica NeagraFoto: brasovcity.ro

Biserica neagra (Brasov, Curtea Johannes Honterus nr.2) - duminica, 14 septembrie, ora 17

Program:

Hans Leo Hassler (1564-1612) - Canzona a IV-a pentru orga

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Duet pentru vioara si viola in sol major, kv 423

Georg Muffat (1653-1704) - Toccata prima pentru orga

Dietrich Buxtehude (1637-1707) - Coral pentru orga

Kaspar Kerll (1627-1693) - Capriccio sopra el cucu pentru orga

Antonin Dvorak (1841-1904) - Terzetto pentru doua viori si viola in do major, op. 74

Jean Marie Leclair (1697-1764) - Sonata pentru doua viole in la major, op. 12, nr. 2

Muzicienii SoNoRo: Steffen Schiandt (orga), Radu Dunca (vioara), Razvan Popovici (viola) si Christian Nas (viola). Accesul la concerte se face numai pe baza de invitatie sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Mai multe informatii: conac.sonoro.ro

Biserica Neagra, unul dintre simbolurile orasului Brasov, este biserica parohiala a Bisericii Evanghelice C.A. din Romania. Dupa Reforma a fost cunoscuta ca "Biserica Mare", insa a primit denumirea populara de "Biserica Neagra", dupa incendiul care in 1689 a cuprins tot orasul si a transformat-o in ruina, denumire care a fost acceptata oficial in secolul al XIX-lea.

Biserica Neagra este cea mai mare constructie sacrala din Romania si unul dintre cele mai mari lacase de cult medievale de la domul Sf. Stefan din Viena pina la Hagia Sophia din Constantinopol.

Orga Buchholz, construita in perioada romantismului timpuriu, este cea mai mare orga mecanica din Romania. La data construirii ei, se numara printre cele mai mari orgi din Europa.

In interiorul Bisericii, vizitatorul poate descoperi nenumarate obiecte de arta: cristelnita (1472), pictura murala a Sf. Maria (1476), stranele din secolele XVIII-XIX care atesta activitatea intensa a breslelelor brasovene, altarul neogotic (1866) alaturi de multe alte piese din aur si pietre funerare ale personalitatilor brasovene. In partea din spate a bisericii se afla doua expozitii deschise permanent, care povestesc despre istoria ei si despre viata reformatorului Johannes Honterus.

In 2013, Asociatia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac-, care isi doreste, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei. In 2013, SoNoRo Conac a desfasurat o serie de 11 concerte in cladiri de patrimoniu din toata tara, printre care Casa Ion Mincu din Bucuresti, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Manastirea Curtea de Arges si Portul Cetate.

Cea de-a doua editie SoNoRo Conac a debutat pe 10 mai cu un concert la Conacul Hagianoff - Manasia si a continuat cu Vila Dobrusa din Dragasani (9 iunie), Casa Avramide din Tulcea (15 iunie), Conacul Bellu din Urlati (18 iunie), Conacul Cuza de la Ruginoasa (21 iunie), Sinagoga din Bistrita (24 iunie), Castelul Corvinilor din Hunedoara (26 iunie) si Conacul Hodoni de langa Timisoara (27 iunie). SoNoRo Conac s-a reluat pe 8 august cu un concert la conacul Apafi din satul Malancrav.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate - cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect initiat de Asociatia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Societe Generale si al Ordinului Arhitectilor din Romania.