La împlinirea a 265 de ani de la naşterea lui Johann Wolfgang von Goethe (n. 28 august 1749 – d. 22 martie 1832), Casa de Producţie TVR a programat difuzarea spectacolului pus în scenă de către Silviu Purcărete după celebra piesă „Faust” a scriitorului german. Spectacolul montat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi înregistrat de Televiziunea Română în cadrul ediţiei a XV-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi difuzat luni, 25 august, de la ora 20.00, la TVR 2, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

'Faust' : Foto - Paul BailaFoto: TVR

„De o frumuseţe atât de răpitoare, încât ai fi în stare să-ţi vinzi sufletul diavolului pentru ca feeria de imagini să nu se termine... Versiunea lui Silviu Purcărete a Faust-ului lui Goethe este de un fantastic vizual atât de seducător, care te poate face să nu observi că şi-a vândut propriul suflet spectacolului. Dar câtă forţă are acest spectacol, cu seria lui de iluzii care-ţi fură ochiul şi de trucuri magice care te fac să te simţi ca şi cum te-ai fi trezit într-un vis – sau într-un coşmar !” (Lyn Gardner - The Guardian, Edinburgh Festival, 20 August 2009)

Evoluţia scenică a actorilor Ilie Gheorghe (în rolul lui Faust) şi Ofelia Popii (Mefisto), alături de alţi peste o sută de actori şi de muzicieni, viziunea regizorală a lui Silviu Purcărete, compoziţiile muzicale originale semnate de Vasile Şirli, scenografia imaginată de Helmuth Stürmer şi costumele realizate de către Lia Manţoc au transformat capodopera dramatică a lui Goethe într-o experienţă artistică unică, apreciată la nivel internaţional.

„Faust” - un spectacol multipremiat

Unul dintre cele mai notabile succese la nivel internaţional ale piesei regizate de Silviu Purcărete îl constituie selecţionarea la ediţia din anul 2009 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Edinburgh, în acelaşi an actriţa Ofelia Popii obţinând premiul „Herald Angel” pentru rolul Mefisto.

Acelaşi spectacol a atras în 2011 şi publicul iubitor de teatru în capitala Belgiei, printre spectatorii ultimei reprezentaţii din Bruxelles numărându-se şi Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Un an mai târziu, regizorul Silviu Purcărete a fost distins, la rândul lui, cu premiul „Herald Angel” la Edinburgh, pentru montarea unei alte producţii a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu – „Călătoriile lui Gulliver”, după celebrul roman al lui Jonathan Swift.

Producţia „Faust” a fost în atenţia Galelor UNITER în două dintre ediţii. Ofelia Popii şi Helmuth Stürmer au fost distinşi, pentru anul 2007, cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal şi, respectiv, cu premiul pentru cea mai bună scenografie pentru decorul acestui spectacol. Doi ani mai târziu, Uniunea Teatrală din România a acordat Premiul de Excelenţă creatorilor acestui spectacol „pentru impactul internaţional al spectacolului la Festivalul Edinburgh 2009”.