Captivant prin tonul de roman noir, prin atmosfera sumbra si confesiunile depresive, Citeva lucruri despre tine de Florin Irimia pare o poveste desprinsa din filme, pe cit de neverosimila, pe atit de fascinanta, la granita dintre vis si realitate.

Citeva lucruri despre tine, de Florin IrimiaFoto: Polirom

Citeva lucruri despre tine de Florin Irimia este cel mai recent roman aparut in celebra colectie dedicata literaturii romane actuale, „Ego.Proza”, a Editurii Polirom, colectie care implineste anul acesta 10 ani de existenta. Romanul este disponibil in toate librariile din tara si pe www.polirom.ro.

Un barbat ii spune unui „doctor” povestea sa: desi isi dispretuieste tatal, pe zi ce trece ii seamana tot mai mult. Dezastrele se tin lant in viata lui inca din copilarie, cind, dupa divortul parintilor, mama (cu probleme la fel de mari ca si tatal) ii moare intr-un accident de avion.

Pe masura ce se „maturizeaza”, el transforma seducerea femeilor intr-o adevarata obsesie, fara sa constientizeze prea bine acest lucru. Ori de cite ori incearca sa schimbe ceva, viata il pune cu botul pe labe, toate relatiile sale terminindu-se printr-o tragedie. Moartea pare sa-l insoteasca la fiecare pas, dar nu-l atinge niciodata. Asta pina ce intr-o zi se hotaraste s-o cheme la el. Nu inainte insa de-a mai face o ultima confesiune…

Florin Irimia (n. 1976, Iasi), lector doctor la Facultatea de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi. Semneaza cronici literare incepind cu anul 2001 in calitate de colaborator al revistelor Observator Cultural, Noua literatura, Dilemateca, Romania literara, Timpul si Suplimentul de cultura. In 2009 debuteaza ca prozator in revista Noua literatura (sub pseudonimul Eduard Tautu), iar in 2011 publica la editura Brumar romanul de debut, Defekt, laureat al Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franta, editia 2013. Este prezent in antologia Alerta de grad zero in proza scurta romaneasca actuala (editor Igor Ursenco), aparuta la Editura Herg Benet. A mai publicat proza scurta in revistele Familia, Timpul, Zona literara, precum si in Ziarul de Iasi. La Editura Polirom i-a mai aparut romanul O fereastra intunecata (2012), care va fi tradus si publicat in Turcia, in 2015, la editura Aylak Adam.