Mai multe locuinte si obiecte vechi de peste 1.600 de ani au fost descoperite in comuna vasluiana Pogonesti, in situl arheologic de la Polocin, in urma unor sapaturi facute de elevi si studenti din 13 tari, reuniti intr-o tabara internationala de arheologie, coordonata de muzeul din Barlad, potrivit Mediafax.

Potrivit reprezentatilor Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad, la Polocin au fost descoperite, in cadrul taberei de arheologie, trei locuinte de suprafata din lut, construite in secolul IV dupa Hristos, precum si o serie de obiecte din aceeasi perioada, fiind vorba despre fragmente ale unor obiecte din ceramica, o agrafa, o amfora romana si o moneda din secolele II-III.

"Locuintele de suprafata descoperite dupa ani de munca sunt specifice culturii Santana de Mures - Cerneahov, fiind amplasate la aproximativ 400 de metri de necropolele din acelasi secol IV. Ce-i drept, inventarul obiectelor gasite in locuinte este destul de sarac, dar ne ofera date importante despre ceea ce inseamna cultura amintita si despre perioada de inceput a formarii poporului roman", a declarat corespondentului MEDIAFAX directorul Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad, Mircea Mamalauca.

Toate obiectele gasite in locuintele respective vor fi expuse la muzeul din Barlad.

Asezarea umana se afla in aceeasi zona in care, in urma cu mai bine de un deceniu, au fost descoperite doua necropole, cu 14, respectiv 21 de morminte.