Romania a obtinut o pozitie in structura consultativa a retelei EUNIC Global, grup strategic care face propuneri si recomandari conducerii retelei institutelor de cultura din Uniunea Europeana. Romania va fi reprezentata in acest for de directorul ICR Viena, Irina Cornisteanu.

Irina Cornisteanu, a fost votata, alaturi de directorul Institutului Leton, Karina Peterstone, si de directorul British Council Bruxelles, Andrew Murray, pentru un mandat de doi ani, se arata in comunicatul ICR.

Grupul strategic numara in total 12 experti alesi prin vot si este condus de presedintele EUNIC Global, Annika Rembe (directorul general al Institutului Suedez).

European Union National Institutes for Culture (EUNIC) reuneste institutele nationale de cultura din Europa care investesc in proiecte culturale transnationale. In prezent, in cadrul EUNIC se regasesc 32 de organizatii din 27 de state, active in 93 de clustere. Misiunea EUNIC este de a promova valorile europene si de a contribui la diversitatea culturala atat in interiorul Uniunii Europene, cat si in afara ei. Un obiectiv al EUNIC este cresterea rolului culturii in Europa, prin stimularea dialogului cultural si cooperarea sustenabila la nivel international. Institutul Cultural Roman este activ in 20 de clustere europene si in 9 clustere la nivel global, prin intermediul misiunilor diplomatice ale Romaniei. In perioada 2010-2011, ICR a detinut presedintia EUNIC prin presedintele Institutului din acea perioada, Horia-Roman Patapievici.

Printre proiectele organizate de clusterul EUNIC Bucuresti se numara Festivalul Filmului European 2014, Noaptea Literaturii Europene, Noaptea Institutelor Culturale, Ziua Europeana a Limbilor si Salonul European de Banda Desenata.

In toamna anului 2014, Romania va gazdui unul dintre cele mai importante proiecte EUNIC la nivel global – Dialogul cultural EUNIC-China, ajuns la cea de a sasea editie. Evenimentul va avea loc la Bucuresti in perioada 16-18 octombrie 2014, se precizeaza in comunicatul ICR.