Circuitul de concerte SoNoRo Conac din vara se reia cu o vizita muzicala la conacul preferat din Transilvania al Printului Charles: conacul Apafi din satul Malancrav. Vineri, 8 august, de la ora 19.00, muzicienii SoNoRo vor concerta pe proprietatea care a apartinut familiei regale maghiare Apafi in urma cu 600 de ani, restaurata cu deosebita grija de Fundatia Mihai Eminescu Trust. Alexandra Bobeico (vioara), Razvan Popovici (viola) si Christian Nas (viola) ne vor delecta cu un program muzical compus din piese de W.A.Mozart, J.M.Leclair, G.Enescu, A.Dvorak si J.Halvorsen.

Conacul ApafiFoto: conac.sonoro.ro

SoNoRo Conac continua in luna septembrie la Biserica Neagra din Brasov (13 septembrie) si Conacul Ghyka de la Cotesti (14 septembrie), avand ca ultima oprire capitala, cu un concert pe 15 septembrie la Casa Monteoru din Bucuresti.

Program:

  • WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) - Duet pentru vioara si viola in sol major, KV 423
  • JEAN MARIE LECLAIR (1697-1764) - Sonata pentru doua viole in la major, op. 12, nr. 2
  • ANTONIN DVORAK (1841-1904) - Terzetto pentru doua viori si viola in do major, op. 74
  • GEORGE ENESCU (1888-1955) - Lautarul pentru viola solo
  • JOHANN HALVORSEN (1864-1935) - Passacaglia pentru vioara si viola dupa o tema de G.F. Handel

Concertul incepe la ora 19 si va fi precedat de o vizita a bibliotecii si a salonului conacului.

Satul Malancrav (comuna Laslea, judetul Sibiu) se afla la 25 de km de Sighisoara, in drumul spre Medias. Dupa iesirea din localitatea Dandes virati la stanga urmand indicatoarele catre Laslea si Malancrav.

Accesul la concerte se face numai pe baza de invitatie sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Mai multe informatii: conac.sonoro.ro

Conacul Apafi a fost construit in secolul XV de familia regala maghiara cu acelasi nume in localitatea Malancrav din judetul Sibiu. La sfarsitul secolului XVII, conacul a fost trecut in proprietatea familiei nobiliare Bethlen. In secolul XIX el a fost vandut si a intrat intr-un proces treptat de declin. In anii 1920 a devenit proprietate a Bisericii Luterane, iar in 1947 a fost confiscat de regimul comunist si transformat in camin cultural. Caderea regimului comunist a insemnat restituirea conacului, in stadiu de ruina, Bisericii Luterane, care a luat hotararea sa-l vanda Fundatiei Mihai Eminescu Trust, in vederea restaurarii. Lucrarile de restaurare au inceput in anul 2004.

Cu ajutorul arhitectului Jan Hulsemann si a mesterilor Fritz Klutsch si Ernst Linzing, conacul a fost restaurat pe cat posibil in concordanta cu planurile arhitecturale din secolul XVIII. Procesul de restaurare a fost unul migalos, realizat la standarde inalte, cu implicarea, printre altele, a artizanilor locali pentru broderiile si mobilele pentru interior si exterior. Planurile pentru gradina au apartinut lui Catherine Fitzgerald, peisagist, care a lucrat impreuna cu Kirsty Stevens.

Pe 1 octombrie 2007, conacul astfel restaurant a fost redeschis publicului. In prezent, el poate gazdui pana la 9 oameni, cu posibilitatea de a gazdui alti 18 in casele de oaspeti situate in sat.

Fundatia Mihai Eminescu Trusteste o organizatie non-profit, care activeaza din 1998 pentru conservarea peisajului cultural si natural din satele sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, dintre care unele au fost inculse in patrimoniul mondial UNESCO. De la infiintarea fundatiei in Romania, in anul 2000, sub patronajul ASR Printul de Wales, Mihai Eminescu Trust a initiat in Transilvania proiectul "Satul de sine-statator", castigator al mai multor premii la Gala Societatii Civile. Cu ocazia redeschiderii conacului Apafi publicului, Fundatia Mihai Eminescu Trust a castigat Premiul I pentru Serviciu Dedicat in slujba Conservarii Patrimoniului European, oferit de Europa Nostra si Comisia Europeana.

In 2013, Asociatia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac-, care isi doreste, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei. In 2013, SoNoRo Conac a desfasurat o serie de 11 concerte in cladiri de patrimoniu din toata tara, printre care Casa Ion Mincu din Bucuresti, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Manastirea Curtea de Arges si Portul Cetate.

Cea de-a doua editie SoNoRo Conac a debutat pe 10 mai cu un concert la Conacul Hagianoff - Manasia, si a continuat cu Vila Dobrusa din Dragasani (9 iunie), Casa Avramide din Tulcea (15 iunie), Conacul Bellu din Urlati (18 iunie), Conacul Cuza de la Ruginoasa (21 iunie), Sinagoga din Bistrita (24 iunie), Castelul Corvinilor din Hunedoara (26 iunie) si Conacul Hodoni de langa Timisoara (27 iunie). SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate - cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural.