Expoziţia de pictură „Atinge pământul şi respiră aerul” semnată de pictorul si artistul multimedia Andreea Costenco va fi vernisata duminica 3 august, ora 17.00, la Muzeul Ţăranului Român din Bucuresti. Evenimentul se va desfăşura sub forma unei instalaţii de artă contemporană prin implicarea lui Cătălin Creţu, compozitor şi artist multimedia.

Andreea CostencoFoto: Muzeul Taranului Roman

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, vernisajul continuă seria ambiţioasă a lucrărilor reunite sub titlul „When you can feel the earth you can breath the air” prin tema iubirii ca formă de existenţă în afara timpului şi a spaţiului.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 3 – 11 august la Muzeul Ţăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), sala Irina Nicolau, între orele 10:00 – 18:00.

Andreea Costenco, prin noua serie de lucrări „Atinge pământul şi respiră aerul”, invită la o neaşteptată escapadă „în afara timpului”, prin termenii lui Eliade, pentru descoperirea unui nou tip de libertate.

Cele 20 de tablouri, lucrate prin mijloacele tradiţionale ale picturii, expun noi perspective asupra libertăţii ca monedă de schimb în valorificarea timpului, a libertăţii în gândire şi conştientizare, susţinute metatextual printr-un efort de cercetare considerabil, investit în mii de pagini de lectură.

Tema şi, totodată, „formula cheie” pentru accesarea spaţiului infinit şi a timpului absolut este, pentru Andreea, iubirea. Pentru că adevărata calitate a seriei de tablouri se regăseşte în efortul pictorului de a reda tema prin ideea de spaţiu vast care se transformă şi prinde viaţă, oferind culoare şi o dimensiune filosofică în sine, aplicată dinamicii sentimentului de iubire.

Experienţa Andreei în pictură, artă multimedia dar şi timpul petrecut în calitate de scenograf, servește şi îmbogăţește această serie de lucrări cu program unic în România.

„Povestea de faţă încearcă să capteze prin intermediul picturii o stare ce are la bază elemente ale infinitului şi ale atemporalului. Este vorba despre clipa de pătrundere în spaţiul sacru al iubirii absolute, acolo unde spaţiul şi timpul se suspendă”, scrie Andreea Costenco.

„Imaginea e susţinută de sunet, lumină şi tip de organizare spaţială ce invită la o formă de meditaţie, relaxare, ca o recunoaştere a armoniei în întreg spaţiul şi universul nostru şi ca formă de exegeză asupra întregului, descompus în forme de mişcare, ce încearcă să se reveleze în unitate.

Spaţiul ca expresie de transformare devine o formă de respiraţie profundă, iar prin conştientizarea dualităţii terestre bărbat - femeie se revarsă prin respiraţia compusă şi astfel se reuneşte întreg Universul.

Altfel spus, respiraţia celor doi restaurează întreg Universul într-un dans nou şi purificat de infinita clipă a strălucirii absolute. Trăirea tainică a iubirii este forma ce lansează o nouă structură universală şi dă un sens restaurat şi reîntregit, unde totul devine prezenţă absolută şi atemporală.

Dualitatea dispare în momentul de maximă respiraţie al suflului divin şi se expandează în infinit, devenind unitate. Dinamica se realizează în momentul mişcării şi se reia parcursul temporal şi circular al existenţei, ce va avea mereu în vedere infinitul şi revenirea la forma iniţială. Parcursul se încheie cu ieşirea din timpul sacru şi revenirea în timpul profan.”

Lucrările Andreei Costenco redau în această serie, dincolo de intenţia metafizică descrisă mai devreme, şi o lumină nouă şi interesantă asupra actului creaţiei în sine, argumente pentru care această expoziţie merită încă o dată toată atenţia publicului.

Andreea Costenco şi-a început parcursul în cariera artistică în Bucureşti, a absolvit Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” şi a continuat studiile universitare cu o diplomă în Arte Plastice la Universitatea Natională de Arte București. A urmat un master în scenografie - MA Scenography la Central Saint Martins Colege of Art and Design din Londra.

Cea mai recentă expoziție de pictură a avut vernisajul la Cărturești - Verona în Bucureşti, în noiembrie 2012, şi s-a intitulat „History Organic: Breeze Between Water and Flame”. Prima manifestare a seriei de pictură/ instalaţie „Camino History Organic Structure” a avut loc la Galeria Odeon in iunie 2012, devenind o expoziţie foarte bine primită de public.

O altă expoziţie de pictură/ instalaţie a fost realizată în Munchen, “Odissee”, Westandvillage în 2010, eventiment ce s-a bucurat de un neasteptat succes.

Ca pictor, Andreea a mai expus la “Young Colours – Tineri Artiști – Expoziție Pictură” de la Art Expo/ Galeriile Teatrului Naţional din România 2004, Muzeul Banatului din Timişoara 2004 și alte participări la expoziţii în ţară şi străinătate. De asemenea, a prezentat seria „Looking for Mr. Green” la Titu Maiorescu Rumanisches Kulturinstitut din Berlin. În 2002 a realizat o expoziţie intitulată „Metamorfosi” la Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneţia.

Ca artist multimedia, Andreea Costenco a participat cu doua lucrări video la competiţiile internaţionale SCHMIDT, „Sin City” în 2011 şi la competiţia organizată de MOBY pentru spotul videoclipului „Wait for me” în 2010. Alte lucrări includ „Something About Lysistrata”, eveniment instalaţie/performance de la Cantieri Culturali Alla Zisa, Palermo, Sicilia, în 2005; un scurt video experimental „World Story” prezentat la Uncut, eveniment de film de scurt metraj în cadrul Institute of Contemporary Art (ICA), The Mall, London, Institutul de Artă Contemporană din Londra 2004 (anterior prezentat la Festivalul CineMAiubit, la Cinema Studio din Bucureşti). În 2002 a creat o expoziţie/ instalaţie/ intervenţie intitulată „I Love NY” la Galeria Eforie din Bucureşti, instalaţie prezentată şi la International Education Week, Comisia Fulbright în Bucureşti.

În calitate de scenograf, Andreea Costenco a conceput scenografia şi costumele pentru spectacolul „O noapte furtunoasă” la Teatrul Bulandra, spectacol cu premiera în mai 2002, prezentat şi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru „Ion Luca Caragiale”, ediţia a XII-a de la Bucureşti.