Muzeul National de Istorie deschide in 31 iulie o expozitie in aer liber despre perioada neutralitatii in primul razboi mondial. Expozitia poate fi vizitata pana la final de 2014 si trateaza o perioada foarte plina (1914-1916) in care Romania s-a impartit in doua tabere. In acest an se implinesc 100 de ani de la inceperea primului Razboi Mondial, iar in toate Europa centenarul a fost marcat prin diverse manifestari.

Marele Rzboi. Neutralitatea (1914 1916)Foto: MNIR

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) inaugureaza seria manifestarilor dedicate Centenarului Primului Razboi Mondial, prin vernisajul expozitiei "Marele Razboi. Neutralitatea (1914 ¬ 1916)", ce are loc joi, 31 iulie 2014

Expozitia este amplasata in aer liber, putand fi vizitata la MNIR pe terasa dinspre Calea Victoriei, pana la sfarsitul anului 2014.

"Marele Razboi. Neutralitatea (1914 ¬ 1916)" este organizata in colaborare cu Arhivele Nationale ale Romaniei si Arhiva Ministerului Afacerilor Externe si isi propune sa aduca in atentia publicului evenimente si personalitati care au marcat aceasta perioada atat de complicata din istoria Romaniei.

In cadrul expozitiei sunt prezentate: situatia Regatului Romaniei inainte de izbucnirea conflictului, politica externa la inceputul secolului al XX-lea, Consiliul de Coroana din 21 iulie 1914 (la care s-a decis adoptarea neutralitatii), perioada neutralitatii propriu-zise (atitudinea societatii fata de razboi, modul in care s-au manifestat ¬taberele¬ ¬ antantista si germanofila), negocierile diplomatice ale guvernului de la Bucuresti cu Antanta si Tripla Alianta, Consiliul de Coroana din 14 august 1916 (cand s-a hotarat intrarea in razboi alaturi de puterile Antantei). Aceste teme sunt sustinute cu ajutorul documentelor de arhiva, fotografiilor si materialelor de presa.

O parte consistenta a expozitiei este dedicata evenimentelor desfasurate in afara granitelor. In timp ce in Romania neutra avem parte, vreme de doi ani, de un "razboi al declaratiilor", restul Europei era cuprins de flacarile adevaratului razboi. Fotografii sugestive din arhiva MNIR surprind pregatirile pentru razboi ale beligerantilor, viata cotidiana pe diferite fronturi, dar si ororile a ceea ce avea sa fie numit "marele macel".

Trebuie mentionat faptul ca expozitia "Marele Razboi. Neutralitatea" prezinta evenimente legate de Regatul Romaniei, in perioada cuprinsa intre 1914 - 1916. Romanilor din Transilvania, Bucovina si Basarabia, aflati deja in focul razboiului, le va fi dedicata o expozitie separata.

Cu ocazia vernisarii acestei expozitii va fi lansat si site-ul www.marelerazboi.ro, unde se doreste strangerea unui numar cat mai mare de marturii iconografice referitoare la prima conflagratie mondiala.