O serie de filme scurte regizate de Constantin Brâncuşi în perioada anilor 1923 – 1939 va fi proiectata joi, 3 iulie, la Kunsthalle Wien – Museumsquartier. Pe lângă activitatea sa fotografică, Brâncuşi este autorul filmului Lumière, Matière, Espace care, pe o durată de 56 de minute, prezintă atelierul artistului, portretizează lucrări individuale şi documentează procesul de creaţie a Coloanei Infinitului surprinzând raportul dintre lumină, spaţiu şi materie.

Parte din ansamblul sculptural „Calea Eroilor“ din Târgu-Jiu, Coloana Infinitului sau după denumirea iniţială Colana recunoştinţei fără sfârşit, a fost considerată de criticul de artă Sidney Geist punctul de vârf al artei moderne. Cele patru componente sculpturale ale ansamblului: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta sărutului şi Colana Infinitului sunt dispuse pe aceeaşi axă, orientată de la apus la răsărit şi reprezintă o sinteză a formelor şi simbolurilor culturii populare româneşti.

Valoarea ansamblului de la Târgu-Jiu reprezintă o inovaţie în teoria creaţiei prin revoluţionarea conceptului de monument, care se impune prin relaţia pe care sculpturile o întreţin unele cu altele, cu mediul lor şi cu deplasarea privitorului. Capodoperă a celui considerat „părintele sculpturii moderne“, acestei opere brâncuşiene i s-au dedicat numeroase interpretări şi studii care au relevat de-a lungul timpului noi şi bogate semnificaţii: de la similitudinile cu arta primitivă şi cea africană, la simboluri arhetipale din substratul cultural universal: pasărea, zborul, fertilitatea, moartea, somnul, arborele cosmic ş.a. Anul 2014 marchează un secol de la începutul Primului Război Mondial, prilej cu care se remarcă semnificaţia iniţială a ansamblului sculptural de la Târgu-Jiu, cea de omagiere a eroilor români căzuţi în timpul conflagraţiei.

România şi-a depus candidatura pentru înscrierea obiectivului „Ansamblul Monumental Calea Eroilor” din Târgu-Jiu pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO atestând astfel pentru posteritate valoarea universală a operei brâncuşiene.

Proiecţia de film are loc în cadrul expoziţiei Efectul Brâncuşi, care poate fi vizitată până la data de 21.09.2014 la Kunsthalle Wien – Karlsplatz, informeaza ICR Viena.