Începutul lunii iulie marchează momentul întâlnirii valorii artistice cu cea istorică prin organizarea unei expoziții comune de artă românească recentă cu artă și obiecte de cult iudaic. Cei mai reprezentativi artiști români de artă postbelică și contemporană, nume deja consacrate pe scena artei internaționale, se reunesc pentru a expune unele dintre cele mai ilustrative opere de portofoliu. Printre aceștia se numără Daniel Spoerri, Paul Neagu, Horia Bernea, Alexandru Ciucurencu, Natalia Dumitrescu, Constantin Piliuță, Diet Sayler, Peter Jezca, Onisim Colta, Corneliu Brudașcu, Francisc Chiuariu, Sabin Bălașa, Dumitru Gorzo și mulți alții. Licitatia organizata de Artmark va avea loc in data de 10 iulie, la Athénée Palace Hilton Bucureşti.

Potrivit Agerpres, vedeta licitaţiei de joia viitoare este opera 'Anotimpuri' (valoare estimativă: 9.000 - 12.000 de euro) semnată de Marian Zidaru, care este formată din patru uleiuri reprezentând muzele celor patru perioade ale anului.

Aceasta este îndeaproape urmată de pictura 'Flamenco' (valoare estimativă: 7.000 - 9.000 de euro) a lui Constantin Piliuţă, liderul pieţei de artă contemporană după volum tranzacţionat în licitaţiile din România. De altfel, artistul este prezent în licitaţie şi cu alte două opere 'Flori roz' (valoare estimativă: 2.500 - 3.000 de euro) şi 'Curcan' (valoare estimativă: 1.000 - 2.000 de euro). Nelipsit este şi Alexandru Ciucurencu cu peisajul 'Vară la Breaza' (valoare estimativă: 6.000 - 9.000 de euro), provenită din colecţia Ecaterina Logady, fiica lui I.L. Caragiale. De asemenea, în licitaţie va fi prezentă şi o selecţie de sculpturi importante din care se remarcă opera 'Cu braţele larg deschise' (valoare estimativă: 6.000 - 9.000 euro) de Mircea Roman şi 'Starhead' (valoare estimativă: 5.000 - 6.000 de euro) de Paul Neagu.

Una dintre cele mai apreciate apariţii ale artiştilor români în licitaţiile de artă organizate de case consacrate precum Christie's, Sotheby's ori Bonhams este Daniel Spoerri, care a ajuns să fie tranzacţionat la valori de sute de mii de euro. Spoerri este prezent în licitaţia actuală cu opera 'Mic dejun' (valoare estimativă: 6.000 - 9.000 euro), o ocazie rară dată fiind suma mică în raport cu cota internaţională a artistului aflată în creştere.

La capitolul inedit, expoziţia se poate mândri că întâmpină fiecare vizitator cu statuia 'Contesa' (valoare estimativă: 3.000 - 5.000 de euro) de Ileana Oancea, admirată de bucureşteni în diferite zone ale capitalei, ultima fiind Piaţa Universităţii. Lucrarea întruchipează un bibelou de porţelan, o contesă, care are înfipt în spate un cuţit semnificând 'lovitura de graţie dată artei decăzute şi kitschului în general', după cum explică artista. De asemenea, publicul va putea admira opera 'Play pe plai' (valoare estimativă: 1.000 - 1.800 de euro) de Cosmin Paulescu, o Românie sub forma unui covor de gazon care imită terenul de fotbal, sau opera 'Anotimpuri' (valoare estimativă: 1.200 - 1.600 de euro) de Ion Nicodim, alcătuită din 4 mere, care de la bronz auriu ajung la negru tern şi care amintesc de interpretările mărului în cultura europeană, sau tabloul 'Să fie pace!' (valoare estimativă: 2.500 - 3.500 de euro) al lui Marc Verlan, care înfăţişează un copil cu un kalashnikov.

Alte prezenţe importante în cadrul licitaţiei sunt Georgeta Năpăruş cu trei opere cu valori cuprinse între 3.000 şi 6.000 de euro, Horia Bernea, cu trei opere cuprinse între 1.500 şi 3.500 de euro, Ştefan Câlţia şi Onisim Colta cu loturi ce au valori între 1.800 şi 3.500 de euro, Viorel Mărginean cu opera 'Pădure ecuatorială' (valoare estimativă: 4.000 - 6.000 de euro) şi Andrei Gamarţ cu opera 'A field in memory' (valoare estimativă: 4.000 -5.500 de euro).

În paralel, expoziţia prezintă şi un fragment din povestea poporului iudaic prin expoziţia Licitaţiei Judaica, în care vor putea fi admirate obiecte emblematice pentru poporul iudaic cum ar fi mezuza sau yad-ul, fotografii şi opere ale artiştilor evrei. Expoziţia poate fi vizitată până pe 9 iulie la Palatul Cesianu-Racoviţă, iar pe 10 iulie la Athénée Palace Hilton Bucureşti, unde vor avea loc Licitaţia de Postbelică şi Contemporană şi cea de Judaica, începând cu ora 19,30.