Barbatul care cauta sa-si regaseasca mama in partenerele sale este etichetat imediat drept "baietelul mamei". Iar despre femeia care prefera sa umble doar cu barbati mult mai in varsta se spune ca n-a reusit sa se "desprinda de tatal ei".

fiicele-tatalui-fiii-mamei-cai-de-iesire-din-complexele-paterne-si-materneFoto: GiftBooks.ro

Desi, initial, complexele materne si paterne se dezvolta ca un raspuns pozitiv in relatia cu parintii, aceste legaturi extrem de stranse pot deveni un obstacol pentru maturizarea psihica, mai precis pentru felul in care ne construim o imagine de sine, pentru relatiile de cuplu, dar si pentru eficienta in profesie.

Formata in psihologie analitica, Verena Kast descrie caile prin care ne putem elibera de impactul negativ al acestor complexe (materne si paterne), recastigandu ne autonomia, fericirea si bucuria intimitatii alaturi de cei dragi.

Meritul cartii este ca ofera o descriere sistematica a complexelor parentale (discutate initial de Jung) si ca, spre deosebire de conotatiile patriarhale freudiene, revalorizeaza complexul matern, asociat in pripa exclusiv cu o semnificatie negativa.

Desprinderea la timp de complexele personale materne si paterne este esentiala. Multe probleme din domeniul relatiilor personale, dar si din acela al zonei politice tin de faptul ca desprinderile necesare nu s au produs. Scopul procesului de desprindere ar fi sa invatam sa simtim propriile noastre afirmatii - in loc de afirmatiile mamei si ale tatalui -, propriile noastre sentimente fata de o anumita situatie, in locul sentimentelor care deriva din complexe.

Verena Kast

Notiunea de "complex" este fundamentala in psihologia jungiana. Nu e de mirare ca in descrierea analizantilor revin necontenit observatii precum: "El are un complex matern pozitiv". Sau: "Ea are un complex patern extrem de dominant". La astfel de complexe se refera mereu psihologia jungiana, descriind cazuri individuale sau increngaturi de cazuri; complexele materne si paterne insa nu au fost inca, dupa stiinta mea, prezentate intr o perspectiva de ansamblu. Este ceea ce as vrea sa recuperez prin aceasta carte.