Luni, 7 iulie, începând cu ora 19:00, Galeria GOLDART Ghildush (Intr. I.L. Caragiale nr. 1.) gazduieste o licitatie de obiecte de arta apartinand avangardei romanesti: grafica, pictura, carte, precum si o colectie de ceasuri de buzunar.

Marcel Iancu: Compozitie abstractaFoto: Galeria GOLDART

Licitația pe care Casa Goldart o propune luni, 7 iulie, cuprinde trei secțiuni: prima se referă la o ofertă consistentă de grafică, documente și cărți de avangardă, sculptură și pictură, majoritatea provenind din colecția Medi Dinu sau din colecții atestate de mari case de licitații din Israel. Printre acestea se numără un spectaculos colaj metalic de Marcel Iancu, un ulei/lemn și mai multe acuarele de același autor, acuarele de Jacques Herold și Jules Perahim, sculpturi în teracotă de Hedda Sterne înfățișându-o pe Medi Dinu, afișe ale expozițiilor lui Victor Brauner, precum și o inedită lucrare de grafică executată de Victor Brauner, Medi Dinu și Harry Brauner, creion și colaj pe hârtie, din colecția Medi Dinu. Din aceeași sursă provin și documentele manuscris semnate de Gheorghe Dinu (Stefan Roll) sau de Jean David, precum și de alte nume sonore ale avangardei. Ne aflăm în fața unor obiecte de o însemnătate deosebită, care vor aduce, suntem siguri, un plus de valoare colecțiilor din România.

Ceas de buzunar Skeleton

Ceas de buzunar Skeleton

Foto: Galeria GOLDART

O a doua parte a licitației de luni, 7 iulie, este consacrată unei colecții de ceasuri de buzunar, piese rare de la începutul secolului XX, unele dintre ele din aur, strânse cu pasiune și atenție în decursul anilor de un colecționar împătimit. Printre acestea se numără un ceas de buzunar pentru frac, Logines, cu carcasă extraplată, din aur de 14 k, databil din perioada 1912-1913, precum și un ceas de buzunar Skeleton, cu două capace de aur de 14 k, din perioada 1880-1933.

În sfârșit, a treia secțiune cuprinde lucrări de grafică, semnate de unii dintre cei mai valoroși pictori ai începutului de secol XX. Dintre acestea merită să fie menționate nudurile delicate, în carbune și grafit pe hârtie, sanguina sau laviu semnate de Leon Alexandru Biju, Apostol Mănciulescu, Aurel Bordenache sau Mihu Vulcănescu și peisajele sensibile în creion, tempera sau acuarela, semnate de George Chirovici, Constantin Artachino, H. H. Catargi, Rodica Maniu sau Ștefan Popescu.

Expoziția cu lucrările din licitație va fi deschisă începând de miercuri, 2 iulie, până vineri, 4 iulie, între orele 09:00-17:00 și luni, 7 iulie, între orele 09:00-19:00, la sediul Goldart din Intr. I. L. Caragiale nr. 1.