Soprana Adriana Ferfecka din Polonia, în vârstă de 22 de ani, a câştigat premiul I la cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Canto 'Le Grand Prix de l'Opéra', eveniment al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din 51 de ţări si a cărui Gală a laureaţilor s-a desfăşurat duminică la Sala Radio din Bucureşti, informeaza Agerpres.

Soprana Adriana FerfeckaFoto: Opera Nationala Bucuresti

Tânăra artistă, în afara locului I al concursului, în valoare de 6.000 de euro, a câştigat şi un premiu special ce constă într-un contract pentru rol la Mihailovsky Teatr din Sankt Petersburg, Rusia, în stagiunea 2014/2015.

Preşedintele competiţiei şi directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, a anunţat, la înmânarea premiului, că juriul 'a decis în unanimitate, din primele momente' care este câştigătoarea concursului.

Premiul al doilea al concursului, în valoare de 3.000 de euro, i-a fost acordat sopranei de 28 de ani, din Rusia, Svetlana Moskalenko, iar premiul al treilea, în valoare de 1.500 de euro, a fost câştigat de baritonul de 32 de ani din Coreea de Sud, Jisang Ryu.

În cadrul competiţiei au fost acordate şi două premii speciale. Ambasada Italiei la Bucureşti a oferit Premiul 'Italia' pentru interpretarea unei arii de un compozitor italian, sopranei în vârstă de 24 de ani Irina Ioana Baianţ din România, în timp ce Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a oferit Premiul 'Rossia' pentru interpretarea unei arii de un compozitor rus, distincţie sponsorizată de Camera de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă, baritonului în vârstă de 31 Lee Kyubong din Coreea de Sud. Ambele premii au avut valoarea de 1.000 de euro fiecare.

Camera de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă a oferit un premiu şi Operei Naţionale Bucureşti 'în semn de recunoştinţă pentru această excelentă organizare a acestui eveniment' şi a dat asigurări că va fi prezentă şi la următoarele ediţii ale competiţiei alături de Ambasada Federaţiei Ruse.

Soprana Anastasia Michailidi, în vârstă de 21 de ani, a câştigat Premiul special al juriului, în valoare de 500 de euro, pentru cea mai bună performanţă a unui interpret cu vârsta mai mică de 24 de ani.

Tânărul bariton din Republica Moldova, Adrian Ţîmpău, în vârstă de 28 de ani, a fost câştigătorul a două premii speciale, respectiv o bursă pentru dezvoltarea carierei oferită de maestrul Neil Shicoff ş un premiu oferit de Aalto Theater Essen din Germania.

Tot cu un premiu special a fost răsplătit şi tenorul Alin Stoica, în vârstă de 26 de ani, el primind o invitaţie pentru a participa la unul dintre proiectele muzicale ale Radio România Cultural.

Premiul 'Colla parte', acordat pentru tineri maeştri acompaniatori cu vârsta sub 35 de ani, a rămas tot în România, el fiind acordat de prof. univ. dr. Viorica Rădoi tinerei Cristina Mihart.

Pe parcursul Galei, artiştii premiaţi au interpretat ariile cu care au câştigat premiile puse în joc, acompaniaţi de orchestra de Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de maestrul David Crescenzi (Italia).

'Le Grand Prix de l'Opera este un concurs acreditat de Federaţia Mondială a Concursului Internaţionale de Muzică, cu sediul la Geneva, prin care se doreşte descoperirea şi promovarea tinerelor talente din ţară şi din străinătate, atragerea acestora către Opera bucureşteană şi promovarea imaginii Operei Naţionale Bucureşti pe plan internaţional.