O lucrare a tinerei artiste române Raluca Popa poate fi admirată în cadrul expozitiei „si totusi a existat artă!”, organizată de muzeul Leopold din Viena în perioada 9 mai - 15 septembrie 2014, informeaza comunicatul Compress.

Egon Schiele_Rus bolnav © Leopold Museum WienFoto: Compress

Anul acesta, pe 28 iunie, se împlinesc 100 de ani de la asasinarea, la Sarajevo, a arhiducelui Franz Ferdinand, mostenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar – eveniment care a dus la declansarea Primului Război Mondial. Cu această ocazie Muzeul Leopold a conceput o vastă expozitie, ce prezintă soarta artistilor austrieci si lucrările lor din perioada 1914 - 1918. Punctul de plecare al expozitiei îl reprezintă experientele de război ale lui Egon Schiele, Albin Egger-Lienz si Anton Kolig. „Sunt soldat acum si am trăit cele mai grele 14 zile din viata mea’, scria spre exemplu Schiele în 1915. Pe perioada efectuării serviciului militar, Schiele a pictat mai multe portrete ale unor prizonieri rusi de război, dar si ale superiorilor săi.

Expozitia abordează însă această temă si dintr-o altă perspectivă: armata austro-ungară a luptat pe front în principal împotriva Italiei, României, Rusiei si Serbiei, de aceea - aproape 100 de ani mai târziu - Muzeul Leopold a invitat artisti din aceste tări împreună cu artisti din Austria, pentru a prezenta Primul Război Mondial din perspectiva prezentului. „Expozitia renuntă la concluziile instructive. În locul acestora am încercat să realizăm o legătură discursivă cu prezentul”, explică Ivan Ristić, unul dintre cei trei curatori ai expozitiei.

Raluca Popa ©Leopold Museum Wien

Raluca Popa ©Leopold Museum Wien

Foto: Compress

Artista Raluca Popa este prezentă în cadrul expozitiei printr-un impresionant desen în cărbune, realizat direct pe peretii muzeului. În centrul lucrării stau noțiuni precum evadare și un nou început. Pornind de la personajul Hans Castorp din romanul lui Thomas Mann, personaj care părăsește sanatoriul, evadează din universul protejat al „Muntelui vrăjit“, artista amintește de o serie de decizii individuale comparabile, luate în contextul crudei realități a războiului. Este vorba despre soldații români care au dezertat din armata austro-ungară pentru a trece de partea României. „Îmi doresc ca desenul meu să fie înțeles ca un interludiu și să amintească de caracterul incomplet și atemporal al acelor schițe și desene realizate pe front, între două ofensive“, completează artista.

Expoziția „Și totuși a existat artă!“ reunește aproximativ 200 de lucrări, dintre care 40 de opere de artă din colecția Muzeului Leopold, 30 din colecția Leopold II și 130 de lucrări din colecții publice sau private. Curatorii expoziției sunt Elisabeth Leopold, Ivan Ristić și Stefan Kutzenberger.