Cunoscutul regizor turc Kemal Bașar va monta, în premieră, piesa Hamlet de William Shakespeare, pe care publicul o va putea vedea atât sâmbătă, 14 iunie la Curtea Domnească din Târgovişte, cât şi luni, 16 iunie în deschiderea primei ediții a Festivalului International de Teatru Babel organizat de către Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviște până pe 22 iunie 20014.

Hamlet in regia lui Kemal Basar Foto: Afis spectacol

Ambele reprezentaţii vor avea loc pe ruinele din jurul Turnului Chindiei, parte din ansamblu de monumente Curtea Domnească, spaţiul non-convenţional fiind special ales în ideea de a familiariza iubitorii de teatru cu conceptul de spectacol în aer liber și pentru a facilita apropierea dintre actori și spectatori. Construit în secolul XV de către domnitorul Vlad Ţepeş cu scopul de a proteja oraşul împotriva invaziilor otomane, Turnul Chindiei devine în prezent un spaţiu alternativ de spectacol unde clasica piesă shakesperiană va prinde viaţă prin eforturile comune ale regizorului turc şi ale actorilor români.

Din distribuţia spectacolului organizat şi cu sprijinul ICR Istanbul fac parte: Bogdan Farcaş, Sebastian Marina, Mihaela Trofimov, Lăcrămioara Bradoschi, Ion Hajduk, Mircea Silaghi, Radu Câmpean, Virgil Aioanei, Dan Cluinschi, Cătălin Mareş, Antonia Ionescu şi Puiu Jipa. Designul decorului și costumelor poartă semnătura Mihai Constantin Ranin, designul de lumini - Lucian Moga, muzica - Can Atilla (Turcia) şi coregrafia - Hugo Wolff. ICR Istanbul a facilitat comunicarea între cele două teatre si a sprijinit deplasarea artistilor turci în România.

Kemal Bașar este un binecunoscut actor, regizor, profesor și traducător din Turcia, care a fost directorul Teatrului de Stat din Ankara, iar în prezent este directorul teatrului ”Tiyatro Keyfi” din Istanbul. Este o prezență constantă și activă în calitate de gazdă a festivalurilor internaționale organizate în Turcia, susținând numeroase seminarii și workshop-uri. De-a lungul carierei sale, Kemal Bașar a montat peste 20 de spectacole de teatru în Turcia, România, Israel, Polonia, jucând și în mai multe seriale turcești. În ceea ce privește aportul pe care l-a adus în dezvoltarea relațiilor de colaborare între cele două țări în domeniul teatrului, a facilitat schimbul de experiență între artiști și specialiștii (actorul Mihai Marițiu invitat la Istanbul Șehir Tiyatrosu, regizorul Camelia Hâncu la Teatrul de Stat din Sivas etc.). În România a regizat și spectacolele ”În spatele ochilor” (Teatrul "G. A. Petculescu"din Reșita, 2005), ”Romeo și Julieta” (Teatrul "Tony Bulandra" din Târgovişte, 2007), ”Moartea accidentală a unui anarhist” (Teatrul de Artă din Deva, 2012).