Turneul în SUA și Canada al cunoscutului actor, regizor și director de teatru Emil Boroghină, inițiat de Institutul Cultural Român din New York la începutul anului 2014, va avea loc in luna iunie si va consta intr-o serie de recitaluri excepționale, ce invită la o nouă lectură a poeziei eminesciene și a pieselor de teatru ale lui Shakespeare. Evenimentul este conceput pentru a comemora împlinirea a 125 de ani de la dispariția "poetului-nepereche", pe de o parte, și pentru a omagia geniul marelui dramaturg englez, pe de altă parte.

Emil Boroghina Foto: ICR NY

Potrivit ICRNY, cele două recitaluri - “Recitindu-l pe Eminescu … La steaua care-a răsărit” / “Re-reading Eminescu... Up to the star that's just appeared” și “Recitindu-l pe Shakespeare... Lumea-ntreagă e o scenă” / “Re-reading Shakespeare... All the world's a stage” - sunt concepute într-o relație de complementaritate, ca două fețe ale aceleiași medalii, punând în lumină paralelismele existente între operele celor doi mari creatori și revelând astfel structurile romantice și dramatismul antitezei - perene dincolo de curentul romantic în literatură. Această perspectivă va nuanța remarca privitoare la Eminescu drept “ultimul romantic”, depășind astfel orizontul temporal prin integrarea lui Eminescu în spațiul valorilor literare universale și eterne.

Totodată, în opinia lui Emil Boroghină, recitalurile reprezintă o modalitate de “a-l face și mai cunoscut pe Eminescu prin intermediul lui Shakespeare”.

Recitalul Eminescu cuprinde, între altele, cunoscutele poeme “O, rămâi”, “Venere şi Madonă”, “Epigonii”, “Dormi”, “Atât de fragedă”, “Departe sunt de tine”, “Glossa” sau “Memento mori”. Versurile eminesciene recitate în limba română vor fi dublate de versiunea lor în limba lui Shakespeare, proiectată pe un ecran. Recitalul de poezie eminesciană va fi însoțit vizual de un slideshow cu o întreagă serie de portrete ale lui Eminescu, așa cum a fost el văzut de importanți artiști plastici - pictori, sculptori, graficieni -, precum și cu fotografii de epocă ale poetului, pagini de manuscrise, ilustrații de carte la volumele de poezie și proză Eminescu, din diverse ediții. De asemenea, în cadrul evenimentului, vor fi vizualizate cd-urile ce prezintă în format electronic integrala ediției facsimilate “Manuscrisele Mihai Eminescu” - volume ce au fost transmise, ca avanpremieră a celebrării lui Eminescu, de către Institutul Cultural Român și Academia Română, Bibliotecii Congresului SUA, în data de 2 iunie.

Actorul Emil Boroghină a susţinut pentru prima oară recitalul “La steaua care-a răsărit” în 2012, cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii Române, pe scena “Ion D. Sîrbu” a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, şi a obţinut aprecierea criticilor şi a publicului. De atunci, spectacolul a cucerit mii de spectatori în diverse orașe din România și din lume. “Recitindu-l pe Eminescu… La steaua care-a răsărit” este genericul ales de Emil Boroghină pentru dubla sa semnificaţie: “să inducă la re-citirea operei sale poetice şi să propună un traseu, prin codrul polimorf al versurilor sale, cât se poate de emblematic în perspectiva decelării unui mesaj unificator, pornind de la percepţia cadrului natural, trecând spre cel erotic şi cel social, vânând însă, admirabil, acel salt nu mai puţin miraculos în vaierul cosmic care-l face pe Eminescu unul dintre rarii poeţi ai lumii – alături de Dante şi Shakespeare, fără a-i uita pe Homer şi Vergiliu...” (George Popescu)

În cadrul recitalului Shakespeare, Emil Boroghină va interpreta un colaj de fragmente din celebrele sonete și piese de teatru ale marelui dramaturg – comedii, tragedii sau piese istorice –, precum “Hamlet”, “Henric al V-lea”, “Cum vă place”, “Poveste de iarnă”, “Visul unei nopți de vară”, “Romeo și Julieta”, “A douăsprezecea noapte”, “Neguțătorul din Veneția”, “Othello”, “Timon din Atena”, “Regele Lear” sau “Richard al III-lea”. Recitate tot în limba română, în versiunea unor cunoscuți traducători, ele vor fi însoțite, și de data aceasta, de proiecția textului original în engleză.

Turneul va debuta la New York în data de 13 iunie 2014, la Sala Auditorium a ICR New York, cu recitalul Shakespeare. În deschiderea evenimentului, scriitoarea Doina Uricariu, Director ICR New York, va susține o prelegere despre creația eminesciană raportată la cea shakespeariană. De asemenea, domnul Boroghină va face în cadrul evenimentului prezentarea Festivalului Shakeaspeare de la Craiova, al cărui director este. A doua zi, în data de 14 iunie 2014, recitalul Eminescu va fi susținut la Biserica românească Sf. Ioan Valahul din Alpine, New Jersey, ca urmare a cererilor venite din partea comunităților românești din New Jersey și Queens, NY.

Turneul va continua în Canada, unde cele două recitaluri vor fi itinerate în perioada 16-22 iunie 2014, în parteneriat cu asociațiile românești locale. Astfel, ICR New York, împreună cu Communauté Moldave du Québec (CMQ) și președintele acestei asociații, doamna Ala Mîndicanu, precum și cu Asociația Culturală Română, a programat recitalul Eminescu în data de 15 iunie – ziua morții poetului –, ora 2 pm, în Piața României / Place de la Roumanie din Montréal, respectiv recitalul Eminescu-Shakespeare în data de 17 iunie, ora 6.30 pm, în sala Pavillon de l'Entrepôt din același oraș. În deschiderea spectacolului de la Montréal domnul Boroghină va fi introdus de doamna Oana Cajal, dramaturg laureat al Premiului UNITER și artist vizual.

În zilele de 16 și 18 iunie vor avea loc întâlniri ale domnului Boroghină cu personalități ale lumii teatrale din Canada, ocazie cu care domnia sa va face prezentarea Festivalului Shakeaspeare și va stabili importante conexiuni profesionale. De asemenea, va fi invitatul unor posturi de radio și televiziune locale, ziare și reviste de cultură, care vor mediatiza evenimentele și prezența domniei sale în spațiul canadian. Spectacolul de la Montréal va beneficia de o transmisie TV, care va putea fi urmărită atât de telespectatorii din Canada, cât și de cei din România, audiența evenimentului crescând astfel semnificativ.

În a doua parte a turneului din Canada, la solicitarea doamnei Simona Hodoș, director al Association Rocade, ICR New York a extins parteneriatul și programul turneului, recitalurile Shakespeare-Eminescu urmând a fi itinerate și în alte mari orașe canadiene, după cum urmează: Québec, sala Pavillon Maurice-Pollack - Université Laval, 20 iunie; Ottawa, Théâtre Centrepointe – Place Ben Franklin, 21 iunie; Toronto, Japanese Canadian Cultural Centre, 22 iunie - toate cele trei spectacole fiind programate la ora 7.30 pm.

Emil Boroghină este actor, regizor, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, director fondator al Festivalului Internaţional „Shakespeare” din România, preşedintele Fundaţiei „Shakespeare”, vicepreşedintele Reţelei Europene a Festivalurilor „Shakespeare”, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România. Din 1963 până în 1988 a fost actor şi regizor al Teatrului Naţional Craiova, iar între 1988 şi 2000, Director general al teatrului craiovean.

În anul 2000 i s-a conferit “Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler”, una dintre cele mai importante distincţii acordate de Statul român. Sub conducerea sa, Festivalul Internaţional Shakespeare primeşte “Premiul de excelenţă pentru calitatea excepţională a ediţiei din anul 2006”, acordat de Uniunea Teatrală din România. British Council îi acordă lui Emil Boroghină, în anul 1997, “Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România”, iar în anul 2011, “Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice”. ​