Centrul de Cercetări în Istorie Contemporană "Cont*texte" (Universitatea din București - Facultatea de Istorie) vă invită la evenimentul Comuniști români în Rezistența Franceză. Vladimir Tismăneanu în dialog cu Adrian Cioroianu, 4 iunie 2014, în Sala de Consiliu a Facultății de Istorie, cu începere de la orele 11.30 (Facultatea de Istorie, bd-ul. Regina Elisabeta nr. 4-12, et.1).

Profesorul Vladimir Tismăneanu ne va ghida prin complicata și fascinata lume a rezistenței antifasciste europene și a substraturilor sale comuniste, fiind evocate grandoarea si mizeria internaționalismului comunist în veacul lagărelor de concentrare și al camerelor de tortură.

Invitaţii vor discuta o serie de teme extrem de importante pentru istoria comunismului românesc și internațional din perioada interbelică şi anii celui de-al Doilea Război Mondial: antifascismul și Parisul, dimensiunea internațională a stalinismului în contextul anilor ’30, prezența comuniștilor din Romania în Franța şi în Brigăzile Internaționale din Războiul Civil din Spania, anul 1939 și șocul Pactului Molotov-Ribbentrop.

Vladimir Tismăneanu şi Alexandru Cioroianu vor evoca o serie de figuri marcante ale epocii (Olga Bancic, Cristina Luca, Mihail Florescu, Gheorghe Gaston Marin, Alexandru Jar, Ana Pauker și Eugen Fried), examinându-le iluziile şi deziluziile, febra romantică şi manipulările staliniste ce le-au marcat destinul.

Evenimentul este desfășurat în cadrul proiectului de cercetare Membri, simpatizanţi, conspiratori şi "tovarăşi de drum". Componenţa Partidului Comunist din România în perioada ilegalităţii - Studii prosopografice (www.andco.ro), finanțat de CNCS-UEFISCDI și derulat în parteneriat cu Universitatea din București, grant nr. PCE-2012-4-0594.