Lucrările licitaţiei de vară a casei Artmark 'Mari Maeştri ai picturii româneşti', organizată pe 10 iunie, cuprinde lucrări semnate de importanţi pictori, precum Nicolae Tonitza, Samuel Mutzner şi Gheorghe Petraşcu, acestea fiind expuse timp de săptămână în două centre culturale, respectiv Cluj-Napoca şi Bucureşti, informeaza Agerpres.

Licitaţia de vară în regim duplex Bucureşti - Cluj-Napoca, din 10 iunie, este prima în care clujenii vor participa la o sesiune Artmark de la ei de acasă. La momentul licitaţiei, jumătate din loturi se vor afla la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca, unde clujenii vor putea vedea o parte din operele pentru care licitează, iar cealaltă se va afla la Athenee Palace Hilton din Bucureşti, unde, la fel, bucureştenii vor viziona cealaltă jumătate.

În prima parte a săptămânii, bucureştenii vor fi cei ce se pot bucura de opere semnate de Aman, Tonitza, Petraşcu, Dărăscu, Şirato, Mützner, Ressu, Iser, Theodorescu-Sion, Schweitzer-Cumpăna, Ciucurencu, dar şi de opere reprezentantive ale contemporanilor Baba, Pacea, Piliuţă, Ilfoveanu, Redlinger, Brudaşcu sau Hatmanu. Surpriza oferită publicului este şi prezenţa unor artişti europeni consacraţi, precum Dalí, Matisse, Drouot sau Lévy-Dhurmer, într-o inedită secţiune de Artă Europeană.

În perioada 5-9 iunie, expoziţia va poposi la Cluj-Napoca în Hotelul Continental, fostul Hotel New York şi centrul emancipării culturale a clujenilor din perioada interbelică, informeaza sursa citata.

Una dintre cele mai importante licitaţii anuale şi evenimente artistice ale sezonului, licitaţia de vară, aduce peste 200 de opere de artă din care 58% au preţul de pornire situat sub valoarea de 1.000 de euro. Principalele vedete ale expoziţiei şi, implicit, ale licitaţiei de vară sunt operele 'Tătăroaică în cerdac' de Nicolae Tonitza şi 'În grădină la Beaucaire' de Samuel Mutzner, estimate la 40.000 - 60.000 de euro, 'Case la Morlaix' de Gheorghe Petraşcu, la 30.000 - 45.000 de euro.

Expoziţia poată fi vizitată în perioada până pe 4 iunie la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti, nr. 5), ulterior la Hotel Continental din Cluj (str. Napoca, nr. 1), iar pe 10 iunie, când va avea loc licitaţia, operelor se vor împărţi între Casa Universitarilor din Cluj (str. Emmanuel de Martonne, nr. 1), şi Athenee Palace Hilton din Bucureşti, aceasta începând la 19,00.