Sorj Chalandon, câştigătorul Premiului Liste Goncourt – Le Choix Roumain pentru romanul Al patrulea zid, este invitatul Institutului Francez şi al Editurii Humanitas Fiction la Bookfest 2014. Al patrulea zid, apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Humanitas Fiction, a fost nominalizat la Premiul Goncourt în 2013 şi i-a adus lui Sorj Chalandon două premii importante: Premiul Goncourt des lycéens şi Premiul Liste Goncourt – le Choix roumain 2013.

Potrivit Institului Francez, pe durata prezenţei sale la Bucureşti, Sorj Chalandon va participa la mai multe evenimente.

Primul va fi joi, 29 mai 2014, ora 17:30, la Lectoratul Francez din cadrul Universităţii Bucureşti (str. Edgar Quinet nr 5-7, sala 402), unde scriitorul se va întâlni studenţii.

Vineri, 30 mai, ora 18.00, la standul Institutului Francez, Sorj Chalandon este invitat alături de traducătorul său în limba română Doru Mareş, de directorul editorial Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, de jurnalista Adina Diniţoiu, la o dezbatere moderată de Gabriela Adameşteanu, cu tema „Drumul scriiturii: creaţie, publicare, traducere “.

Sâmbătă, 31 mai, ora 14.00, la standul Editurii Humanitas va fi organizată lansarea romanului Al patrulea zid urmată de o sesiune de autografe. La eveniment vor vorbi Sorj Chalandon, Stanislas Pierret, Directorul Institutului Francez din România, Doru Mareş, Mircea Vasilescu, Andreea Răsuceanu, Marieva Ionescu şi Denisa Comănescu.

Al patrulea zid este o carte de o forţă rară, în care arta transcende, fie şi pentru o clipă, realitatea războiului şi a urii. Un roman despre „violenţă ca semn al slăbiciunii“, cum ar spune unul dintre personajele-cheie, regizorul grec Samuel Akounis, militant împotriva coloneilor în ţara sa şi apoi refugiat la Paris. O pledoarie implicită împotriva violenţei cunoscute de când lumea, de la povestea Antigonei, de pildă: Antigona lui Sofocle, dar şi a lui Jean Anouilh. Pentru a îndeplini ultima dorinţă a prietenului său Sam, Georges, studentul uluit de lumea în care trăieşte, sfâşiat între tradiţie, revoluţie şi datorie, încearcă să pună în scenă piesa lui Jean Anouilh într-un teatru deloc convenţional: teatrul de război din Beirutul anului 1982, în care devine la rându-i actor. Rămânem însă, chiar şi după încheierea acestei cutremurătoare poveşti, cu o întrebare: Antigona cine este? Doar preafrumoasa palestiniană Imane, unul câte unul, actorii imposibilului spectacol printre ruinele Beirutului, Georges ori fiecare personaj al tragediei de pe ţărmurile Mediteranei?

„Rareori un text de ficţiune a reuşit să surprindă atât de bine intensitatea unui război, folosind tema teatrului ca armă retorică şi politică. Un roman în care se aud inimi bătând şi bubuie lumea.“ (L'Express)

„Fost reporter, Sorj Chalandon cunoaşte atât de bine războiul, încât ştie că nu e nimic de ştiut despre război. Ci doar de simţit. Acest Al patrulea zid al lui se desfăşoară pe firul întins al stupefacţiei pe care o provoacă. Autorul spune că a scris în «tăcerea păcii». Lectura cărţii, în această asurzitoare tăcere, pe când se aud iarăşi zgomotele armelor, este mai mult decât necesară. Şi justă.“ (Le Figaro)

Scriitorul francez Sorj Chalandon s-a născut la 16 mai 1952 în Tunis. Din 1973 până în 2007 a fost reporter, apoi redactor-şef adjunct la Libération, iar din 2009 este redactor la Le Canard enchaîné. A realizat reportaje despre Liban, Iran, Irak, Somalia şi Afganistan, experienţă pe care a folosit-o din plin în scrierile sale literare. În 1988 a primit Premiul Albert Londres pentru reportajele despre Irlanda de Nord şi despre procesul Klaus Barbie. A debutat ca romancier în 2005, cu Le petit Bonzi, şi de atunci romanele sale au fost recompensate cu numeroase premii literare importante: în 2006, Premiul Médicis pentru Une promesse, în 2008, Premiul Joseph Kessel şi Premiul Simenon pentru Mon traître, în 2011, Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze pentru Retour à Killybegs. Romanul Al patrulea zid (Le quatrième mur) a apărut în 2013.

Ediţia a IX-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea loc în perioada 28 mai – 1 iunie. Standul Institutului Francez se găseşte în pavilionul C4, standul 23.