Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor) se sarbatoreste in acest an pe 29 mai. La 40 de zile de la Invierea Domnului, este sarbatorita Inaltarea lui Hristos la ceruri, dupa cum o marturisesc Evangheliile: Si i-a dus afara pana spre Betania si, ridicandu-Si mainile, i-a binecuvantat. Si pe cand ii binecuvanta, S-a despartit de ei si S-a inaltat la cer. Iar ei, inchinandu-se Lui, s-au intors in Ierusalim cu bucurie mare. Si erau in toata vremea in templu, laudand si binecuvantand pe Dumnezeu. Amin. (Luca cap. 24; 50-53)

documentar Agerpres

In rastimpul de 40 de zile de la Inviere si pana la Inaltare, Iisus da Apostolilor puterea de a invata cuvantul lui Dumnezeu prin instituirea Tainei Preotiei, de a savarsi celelalte Sfinte Taine si de a conduce obstea credinciosilor.

Prin Inaltare insa, Hristos iese din lume, pregatind totodata venirea Duhului Sfant. El a dorit ca ucenicii sa fie martori la Inaltarea Sa pentru ca intreaga lume sa cunoasca prin ei ca S-a Inaltat la cer cu trupul transfigurat prin Inviere. Prin Inaltarea cu Trupul in Slava Sfintei Treimi, Hristos a asezat natura umana in slava dumnezeiasca vesnica, devenind astfel puntea de legatura dintre oameni si Dumnezeu.

Pe cand se inalta, Iisus a binecuvantat pe apostoli, pe toti oamenii si intreaga natura. Pe cand binecuvanta, a fost luat intr-un nor, ce reprezinta Slava lui Dumnezeu, lumina dumnezeiasca vesnica, in care Hristos a fost primit si in care a inaltat natura noastra umana.

In Biserica Ortodoxa Romana, sarbatoarea imparateasca a Inaltarii Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului romanesc.

La sarbatoarea imparateasca a Inaltarii Domnului, in toate catedralele, bisericile si manastirile ortodoxe din tara si strainatate sunt pomeniti eroii, ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman.

Slujbe de pomenire sunt oficiate dupa Sfanta Liturghie si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consfintita ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 1999 si 2001. Totodata, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sarbatoarea Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos - Ziua Eroilor, ca sarbatoare nationala.