Pe esplanada din Piata Universitatii din Bucuresti trecatorii pot admira de cateva zile lucrarea 'Contesa' apartinand artistei Ileana Oancea. Lucrarea intruchipeaza un bibelou de portelan, o contesa, care are infipt in spate un cutit semnificand "lovitura de gratie dată artei decăzute si kitschului în general”, dupa cum spune artista.

Contesa, de Ileana Oancea Foto: www.ioanaciocan.com

"Bibelourile au fost cândva lucrări artistice respectate, exectuate cu măestrie si migală. În timp, prin reproducerea lor industrială si prin alegerea unor subiecte ce au devenit facile, acestea si-au pierdut valoarea artistică. Am ales să supradimensionez, pentru SPAM, un bibelou recognoscibil, o contesă, si să-l integrez în spatiul public. Amprenta pesonală, pe copia acestui bibelou, este reprezentată de cutitul pe care contesa îl are-n spate. O lovitură de gratie dată artei decăzute si kitschului în general.” - spune Ileana Oancea.

Contesa, de Ileana Oancea (2)

Contesa, de Ileana Oancea (2)

Foto: www.ioanaciocan.com

Soclul SPAM, situat lângă Arenele Romane din Parcul Carol I din București, va găzdui, în perioada 10 septembrie-21 octombrie 2013, cel de-al patrulea proiect câstigător al concursului SPAM Copy/Paste - Contesa, autor Ileana Oancea.

Lucrarea 'Contesa' a fost expusă în perioada 10 septembrie-21 octombrie 2013 în Parcul Carol I Bucuresti, în cadrul programului de artă în spatiul public SPAM, fiind cel de-al patrulea proiect câstigător al concursului SPAM Copy/Paste. Lucrarea a mai fost expusa în cadrul Târgul de bijuterie Autor 10 (2013) si ca eveniment colateral pentru Romanian Design Week (2014).

Soclul pe care stă Contesa în piata Universitătii a fost creat de către arhitectul Attila Kim.

Ileana Oancea (n. 1977) a terminat Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti la clasa profesorului Mircea Spătaru. Expune în cadrul programelor de artă în spatiu public: Spatiu expandat (2012), SPAM (2013) si Proiect 1990 (2014). Ileana Oancea trăieste si lucrează în Mogosoaia.