Cea de-a IX-a editie a Salonului International de Carte Bookfest, (Romexpo, 28 mai - 1 iunie) începe mâine cu momentul festiv la care vor participa personalităti ale vietii culturale din România si Polonia, reprezentanti ai corpului diplomatic si jurnalisti.

La ora 12.00 se va tăia panglica la intrarea principală în pavilionul C1 al Complexului Expozitional Romexpo, moment la care sunt invitate o serie de personalitati. Potrivit organizatorilor, printre participanti se numără Grigore Arsene (preşedinte AER, co-preşedinte FER), Kelemen Hunor (ministrul Culturii), Bogdan Zdrojewski (ministrul polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional), E.S. Marek Szczygieł (ambasador al Poloniei în România), Leszek Biały (director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti), Mihail Penescu (preşedinte UER, co-preşedinte FER) si Alteta Sa Regală Principele Nicolae al României. Vor mai fi prezenti, printre altii, ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, E.S. Jean-Hubert Lebet, presedintele Institutului Cultural Român Lilian Zamfiroiu si Sorin Vornic, presedintele Consiliului de Administratie al Romexpo.

La ora 12.30, în standul invitatului de onoare, Polonia va prezenta strategiile prin care este promovată lectura în rândul copiilor si tinerilor în conferinta „Supporting Readership in Poland”, iar de la ora 15.oo se vor prezenta activităţile şi programele Institutului Cărţii pentru editorii şi traducătorii din străinătate.

Apoi, de la ora 16.00 se va lansa Portret din memorie. Antologie (Editura Lider), volum al laureatei la Premiul Nobel pentru Literatură în 1996, Wisława Szymborska.

Iar de la ora 17.00 autorul polonez Janusz Leon Wiśniewski va fi prezent la lansarea romanului său Singurătate pe net (BCC Publishing), tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia.

Printre evenimentele primei zilei se numără si lansarea volumului Atlasul electoral al României: 1990-2009/ Atlas électoral de la Roumanie: 1990-2009/ Electoral Atlas of Romania: 1990-2009, alcătuit de Corneliu Iaţu (coord.), Ionel Boamfă, Ciprian Alupului, Sebastian Năstuţă, Silviu Petru Grecu, Romeo Asiminei, Raluca Ioana Horea-Şerban, Voicu Bodocan, Aurelian Giugăl, Cătălin Timofciuc. Volumul a primit premiul pentru Cea mai bună carte a anului – Carte de stiintă la Gala Bun de Tipar 2014 si este apărut la Editura Universitătii „Al. I Cuza” din Iasi. La eveniment vor vorbi Gheorghe Teodorescu, Vasile Dâncu, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu, Cristian Pîrvulescu. Lansarea va avea loc la Scena Arena (Pav. C1), la ora 14.00

De la ora 14.30, în standul Institutului Polonez din Bucuresti (Pav. C4) va avea loc o intervenţie pe tema „Traducerea şi interpretarea filosofilor. Întrebări metodologice”, urmată de o discuţie cu Vlad Alexandrescu pe tema lansării primului volum al Corespondenţei lui Descartes în limba română, coordonat de Vlad Alexandrescu la Editura Polirom. Alături de acesta va vorbi si Paolo Quintili.

Apoi, de la ora 15.00, în standul editurii Polirom, cu ocazia Centernarului Maria Banus, se vor lansa volumele Însemnările mele. Vor participa Nora Iuga, Ovidiu Şimonca, George Neagoe si Tudor Banuş. Evenimentul va fi moderat de Daniel Cristea-Enache.

De la ora 16.00 în standul Editurii Vinea (Pav. C4) va avea loc un moment Tudor Banuş - Șerban Foarţă: lansarea volumelor ABECEDAUR (ediţie bibliofilă), de Şerban Foarţă si Tudor Banuş si Ofranda muzicală/ Ofrande musicale, de Şerban Foarţă (editie bilingvă; traducere în franceză de Benoît-Joseph Courvoisier).

Tot începând cu 16.00, la Scena Arena (Pav. C1) Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni va lansa cartea Basm românesc, scrisă de copiii români din tară si din afara granitelor actuale ale României, etapă a proiectului cu acelasi titlu.

Iar de la ora 17.00, Editura Herald invită părintii în standul propriu (Pav. C2) pentru lansarea volumului Copii grozavi, de Stanley Greenspan. Invitaţi: Otilia Mantelers (trainer de playfull parenting), Gabriela Deniz (psiholog).

În cadrul Bookfest Junior, de la ora 14.00, în standul Editurii Humanitas se vor prezenta noutăţile editoriale pentru copii şi adolescenţi ale editurii. Iar de la ora 16.00, în standul Editurii Vellant va avea loc „Atelierul de continuat poveşti”, având ca protagoniste cărţile de poveşti Vellant.

Iar la Clubul Soriceilor de Bibliotecă (Pav. C1, balcon) activitătile vor începe dis de dimineată, chiar de la ora 10.00, copiii având ocazia să participe la ateliere de lectură, spectacole de teatru pentru păpusi, ateliere si concursuri de integrame, karaoke si pantomimă în limba engleză, ateliere de creativitate si scriere creativă si multe altele.

Pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căria vor rula filme premiate la festivaluri internationale oferite de Institutul Maghiar din Bucuresti, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din Bucuresti si Institutul Polonez. În prima zi a salonului printre cele mai importante pelicule sunt filmele documentare despre doi dintre cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură, Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996), care vor putea fi vizionate în prima zi a salonului la orele 13.00, prespectiv 16.30. Iar de la ora 18.00 va rula filmul Nu sunt prietenul tău (Nem vagyok a barátod, dramă, Ungaria, 2009, regia: György Pálfi)

Accesul la Bookfest cât si la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Programul de vizitare va fi următorul:

- miercuri, 28 mai: 10:00-20:00;

- joi, 29 mai: 10:00-20:00;

- vineri, 30 mai: 10:00-21:00;

- sâmbătă, 31 mai: 10:00-21:00;

- duminică, 1 iunie: 10:00-20:00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.