În 7 zile începe cea de-a IX-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, 28 mai - 1 iunie). Dintre cele peste 300 de evenimente ce vor avea loc în cadrul acestei ediții, multe vor fi dedicate copiilor. Potrivit organizatorilor, activitatile dedicate copiilor si adolescentilor ocupă un loc special în programul salonului nu numai pe 1 iunie, ci pe toată perioada evenimentului.

Vineri, 30 mai, ora 11.00, Editura All lansează colecția „Pixi”, alături de spiridușul Pixi, la standul propriu din pavilionul C1.

Pe 31 mai, de la ora 11, în standul Editurii Litera (pavilion C2) va avea loc un moment artistic pentru copii, respectiv o întâlnire cu fanii serialului Violetta, de pe Disney Channel. Iar pe 1 iunie, începând cu 15.00, Editura Litera anunță toți copii că Bookfest va fi vizitat de Mikey Mouse, pentru o sesiune de fotografii.

Institutul Francez din București a pregătit de asemenea o serie de evenimente pentru copii și adolescenți. Vineri, la orele 11.00, respectiv 14.00, si duminică, orele 12.00 și 14.00, vor avea loc workshopuri pentru adolescenți și tineri susținute de Departamentul de Cursuri de Limbă. Sâmbătă, de la ora 11.00, copii sunt invitați la Vremea poveştilor / L’heure du conte alături de Isabelle Magny. Iar de la ora 12.00 va avea loc un atelier de scenariu de bandă desenată cu Alexandru Berceanu, scenaristul romanului grafic Mickey pe Dunăre (Jumătatea plină, 2014). Toate evenimentele vor avea loc la standul Institutului (pav. C4).

Zilnic copiii vor putea lua parte la activități deosebite, în spațiul amenajat pentru ei în pavilionul C1 de la Romexpo – Clubul Șoriceilor de Bibliotecă.

Cei de Helen Doron English au pregătit zilnic o serie de evenimente pentru copiii pasionați de limba engleză: „English karaoke, Kangi Club” - karaoke cu cântece pentru copii în limba engleză; „English Storytelling” - prezentare interactivă, împreuna cu copiii, a unei povești de către profesori special pregătiți pentru predarea limbii engleze prin metode nonformale; „British Pantomime” - învățarea de mișcări de tip pantomimă și apoi interpretarea unui cântecel.

Vineri, 30 mai, începând cu ora 17.00, copiii vor putea participa la lectura unor poveşti din spaţiul dunărean - Was Donauwellen weitertragen/ Ce purtau cu ele valurile Dunării, de Gabi Berger-Thompson (Austria). De asemenea vor putea aprticipa la un workshop moderat de Ramona Olasz.

Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” a pregătit activități zilnice dintre cele mai diverse: ateliere de lectură, teatru, dezvoltare personală, creativitate, publicitate și scriere creativă, spectacole de treatu, concursuri de integrame. Iar Centrul Educaţional „Cheiţa De Aur” îi invită pe copii la diverse „art-activități”.

Sâmbătă, 31 mai, la ora 10.00, Clubul Ilustratorilor a pregătit o călătorie în trecut, mai precis în prima jumătate a secolului al IX-lea pentru a descoperi taumatropul. Copii vor putea învăța cum să combinei ilustrația cu un efect optic simplu (2 ilustrații vor deveni una singură direct pe retină). Astfel se va crea o nouă jucărie concepută chiar de copii.

Duminică, 1 iunie, Institutul Polonez din București invită copiii la spectacolul Regele Mateiaş Întâiul, de Janusz Korczak, pregătit de elevii claselor a VI-a și a VII-a de la Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti, sub coordonarea Ioanei Nanu.

Tot la Clubul Șoriceilor de Bibliotecă, Editura Casa a pregătit sâmbătă, 31 mai, de la ora 11.00 un atelier de quilling pentru copii, susținut de Cristina Hornoiu (Talente de Năzdrăvani) și un atelier de creație – „Tehnica șervețelului pentru cei mici”, susținut de Laura Frunză („Idei pentru mămici și copii”), duminică, de la ora 12.30.

Pe lângă evenimentele de la standurile editurilor și de la Cubul Șoriceilor, Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche Publishing, Nemira, Paralela 45, Rao, Vellant au pregătit o prima ediție Bookfest Junior, adică patru zile de lansări de carte pentru copii şi adolescenţi, întâlniri cu autori, ateliere de desenat şi de teatru. Editurile îi așteaptă pe vizitatori cu reduceri la cărţile pentru copii şi adolescenţi şi multe alte surprize. Şi, nu în ultimul rând, va fi anunţat marele concurs al acestei ediţii Vine vacanţa cu o bicicleta, multe cărţi şi rechizite. Premiile sunt pregătite de Koh-I-Noor și de editurile Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche Publishing, Nemira, Paralela 45, Rao, Vellant, și își așteaptă câștigătorii duminică, de 1 iunie, în standul Humanitas.

Programul Bookfest Junior va fi următorul:

Miercuri, 28 mai

14.00, în standul Editurii Rao

Prezentarea noutăţilor editoriale pentru copii şi adolescenţi

16.00, în standul Editurii Vellant

Ateliere de continuat poveşti | Protagoniste: cărţile de poveşti Vellant

Joi, 29 mai

10.30, în standul Curtea Veche Publishing

Atelier de desen Mandale dacice cu ilustratorul Mihai Grăjdeanu și autoarea Mădălina Corina Diaconu.

11.00, în standul Editurii Humanitas

Campionatul poveştilor cu Sumki de Amos Oz – Humanitas Fiction

(copii peste 9 ani)

Invitat: Ioana Nicolaie

Atelier de desenat şi povestit cu actorii Teatrului Ion Creangă

Anunţarea concursului Vine vacanţa cu o bicicletă, cu o mulţime de cărţi

12.00, în standul Editurii Corint Junior

Şcoala este distractivă – prezentare interactivă a noutăţilor Corint Junior

13.00, în standul Editurii Humanitas

Întâlnirile mele. Despre Noica, Cioran, Ionesco cu Gabriel Liiceanu

(copii peste 12 ani)

16.00, în standul Editurii Vellant

Atelier de făcut avioane de hârtie inspirate din Cartea Pericolelor pentru Băieţi

Vineri, 30 mai

11.00, în standul Curtea Veche Publishing

Atelier de poveşti şi desen (copii 7-12 ani)

Domnişoara Poimâine şi Joaca de-a Timpul, cu scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu

17.00, în standul Editurii Paralela 45

Lansarea volumelor: Aceasta nu e o carte şi Termină această carte de Keri Smith (autoarea bestsellerului Jurnalul meu trăsnit – Colecţia „Cercul de lectură & scriere creativă”); Cum se citeşte o carte: Ghidul clasic pentru o lectură inteligentă de M.J. Adler, Ch. Van Doren (Colecţia „Compact”)

Invitaţi: Simona Popescu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Doru Căstăian, Călin Vlasie

Sâmbătă, 31 mai

13.00, în standul Editurii Arthur

Adolescenții aleg! O discuție despre literatura Young Adult

14.00, standul Editurii Vellant

Sesiune de autografe bricolate în Greuceanu de Alexandru Ciubotariu

18.00, în standul Editurii Paralela 45

Lansarea seriei - Matematică de excelenţă pentru concursuri, olimpiade şi centre de excelenţă, 10 volume, coordonatori Dan Ştefan Marinescu, Maranda Linţ, Dana Heuberger, Cristian Heuberger, Vasile Pop, Florin Bojor, Nicolae Muşuroia

(Colecţia „Mate 2000+ Excelenţă”)

Invitaţi: academician Solomon Marcus, conf.univ.dr. Cătălin Gherghe, Dana Heuberger, Dan Ștefan Marinescu, Maranda Linţ, Călin Vlasie

Duminică, 1 iunie

10.00, în standul Editurii Nemira

Atelier de jocuri creative

11.00, în standul Editurii Humanitas

Tragerea la sorţi a câştigătorilor concursului Vine vacanţa

11.00, Scena Arena din pavilionul C1

Atelier de teatrul cititorilor (copii 9-14 ani) organizat de Curtea Veche Publishing – Cărțile copilăriei, MINDSTAGE Acting School

12.00, în standul Editurii Corint Junior

Eveniment Paşaport pentru cultură – premiem elevii din Bucureşti şi Ilfov înscrişi în proiectul Editurii Corint Educaţional, proiect desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

12.00, în standul Editurii Paralela 45

Lansarea volumelor: Bibliotecara, de Gudule şi Virusul L.I.V. 3 sau Moartea cărţilor, de Christian Grenier (Colecţia „Cercul de lectură & scriere creativă”)

Invitaţi: Simona Popescu, Aurelia Năstase, Anca Smărăndache, Călin Vlasie

13.00, în standul Editurii Arthur

Colecția „Excalibur” – o poartă către multiversul fantasy.

La finalul evenimentului vor fi anunțați câștigătorii concursului Locuiește în poveste 3.

16.00, în standul Editurii Humanitas

Lansarea cărţii Cine sunt?Ce sunt? – volumul primei ediţii a Concursului Humanitas în licee

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici polonezi.

Pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căria vor rula filme premiate la festivaluri internaționale oferite de Institutul Maghiar din București, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din București și Institutul Polonez. Printre cele mai importante pelicule sunt filmele documentare despre laureaţii polonezi ai premiului Nobel pentru literatură Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Programul de vizitare va fi următorul:

- miercuri, 28 mai: 10:00-20:00;

- joi, 29 mai: 10:00-20:00;

- vineri, 30 mai: 10:00-21:00;

- sâmbătă, 31 mai: 10:00-21:00;

- duminică, 1 iunie: 10:00-20:00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.