La Timisoara, pentru pasionatii de teatru, începe o săptămână de teatru: ediția 2014 a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT.

TESZT Foto: Afis

Organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” și finanțat de Consiliul Local Timișoara, festivalul va avea deschiderea oficială sâmbătă 24 mai 2014, la ora 18, 30, în foaierul teatrului. De la ora 18, 45, va fi vernisată expoziția ”Trecutul regăsit”. Festivalului de Teatru TESZT aduce la Timișoara, în perioada 24-31 mai 2014, cele mai bune spectacole din Euroregiune, viziuni inedite, montări sensibile la obsesiile acute ale timpului pe care îl trăim și întrebări despre Trecut – o temă predilectă, a teatrului est-european.

La ora 19, în Sala Mare va începe spectacolul ”Incendii”, producţie a Teatrului Maghiar din Timișoara. Textul lui Wajdi Mouawad a fost montat în premieră națională de Radu-Alexandru Nica. ”Incendii este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat. Subiectul reprezintă parcursul sinuos și inițiatic al gemenilor Jeanne și Simon, în încercarea acestora de a decripta trecutul mamei lor care, înainte de moarte, a tăcut cinci ani de zile. Într-o lume pe care foarte mulți dintre noi o percepem ca fiind tot mai rece și mai individualistă, trecutul şi poveștile înaintașilor noștri rămân adesea pe un plan secundar. Dar nu ne putem raporta just nici la prezent, nici la viitor fără să privim în trecut, căci acolo se află „adevăruri care nu pot fi revelate decât cu condiţia de a fi descoperite”, după cum susține unul dintre personajele centrale din piesă.

Axat pe ”căutarea trecutului, prin spectacole care pun întrebări, pentru a descoperi adevăruri”, festivalul TESZT propune, în perioada 24-31 mai 2014, douăzeci de spectacole din România, Ungaria, Serbia, spectacole -manifest, montări experimentale sau clasice, producții ale unor companii prestigioase, spectacole cu vedete. TESZT 2014 este un festival cu casa închisă: biletele și abonamentele pentru cele mai multe dintre spectacolele cuprinse în program sunt deja epuizate. Toate spectacolele sunt traduse în limbile română și engleză și sunt urmate de discuții cu publicul. După ultimul spectacol al zilei, pe toată durata festivalului, va avea loc Concertul de la miezul nopții, la care accesul publicului este liber.

Festivalul TESZT include un dens program adiacent de workshop-uri, studenți și artiști provenind din diverse culturi și regiuni au șansa de a se conecta la cele mai importante orientări teatrale de ultimă oră. Programele-off ale TESZTului propune întâlniri artistice ieșite din comun, precum cea dintre coregrafele Baczó Tünde și Táborosi Margareta în cadrul unor repetiții cu public sau spectacolele de improvizație ale Trupei Secrete, sub numele de Jam teatral.