In perioada 23-25 mai, cu ocazia Romanian Design Week, Igloo media organizeaza Banchiza Urbana. Inspirat de ideile promovate de celebrul arhitect Jan Gehl in cartile sale, evenimentul propune transformarea strazii Lipscani 5-13, folosita in prezent ca parcare, intr-un loc de relaxare si socializare pentru locuitorii orasului.

Banchiza urbanaFoto: Afis

Potrivit organizatorilor, consecință a încălzirii urbane globale, Banchiza urbană este un teritoriu format prin înghețul mașinilor și dezghețul accesului oamenilor în stradă, o insula de libertate plutind într-un ocean de norme, reguli și constrângeri. Banchiza urbană nu este (doar) o reamenajare a unui spațiu public, nu este (doar) transformarea temporară a unei străzi auto în pietonal, după cum nu este nici (numai) o perioadă în care se întâmplă evenimente în stradă. Banchiza Urbană este o modificare a stării de agregare a orașului. Este un teren mobil, care apare și dispare în diverse locuri, pe care se întâmplă lucruri firești, dar devenite nefirești acolo.

Banchiza urbană propune celor care se aventurează pe ea să facă lucruri pe care nu le-au mai facut demult pe stradă, în oraș. Poți juca ping pong gratis, te poți așeza și bea unde vrei, poți desena pe jos și chiar, juca șotron, capra sau lapte gros, poți vedea filme și asculta muzică.

Timp de un weekend str. Lipscani colț cu str. Ion Brezoianu va gazdui, alaturi de spatii de lectura si joc, o expozitie cu fotografii din spatiul public bucurestean, puse fata in fata cu recomandările lui Jan Gehl pentru orase mai bune pentru oameni, terase cu mancare, bauturi, cafea si coktailuri, carti, expozitia de CIORNE 2.0.

Pe Banchiza Urbana va rula pentru publicul larg si filmul inspirat de activitatea biroului de arhitectura condus de Jan Gehl - The Human Scale.

Cu prilejul primei editii a Banchizei Urbane, Igloo Media va edita si ziarul Banchiza Urbana - pentru citit, stat pe el, făcut coifuri sau avioane - prezent in majoritatea locatiilor care gazduiesc evenimentele Romanian Design Week (si bineinteles pe Banchiză), distribuit gratuit.

Banchiza Urbana este un proiect derulat de Igloo media in cadrul Romanian Design Week, in parteneriat cu Energiea, Origo, Fundatia Friends for Friends si Interbelic.