Noaptea Muzeelor continua sa fie o atractie pentru bucuresteni, care au luat cu asalt, sambata, centrul Capitalei si au format cozi de sute de persoane pentru a vizita gratuit expozitii si a asista la alte evenimente pregatite de institutiile de cultura, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Si in acest an, vedeta Noptii Muzeelor pare a fi, cel putin in primele ore, Muzeul Antipa, unde coada de la intrare, pe trei randuri, s-a intins pe cateva sute de metri. Bucurestenii sperau sa ajunga inauntru pentru a vizita expozitia permanenta deschisa la ora 19.00 si care se va inchide la miezul noptii.

Un alt loc cautat, sambata, de bucuresteni este Muzeul Taranului Roman, unde oamenii s-au strans la intrare inca de la ora deschiderii (18.00). Institutia a invitat publicul la expozitia permanenta, dar si la cea temporara "Sarkis - La celalalt capat al curcubeului - Din zori la asfintit".

Sute de oameni erau, in jurul orei 20.00, si la intrarea Muzeului National de Istorie, pentru a vizita expozitia "Haina il face pe om. Sase secole de istorie vestimentara", dar si pentru a vedea, de la 21.00, reconstituiri istorico-militare.

O alta destinatie a zilei este Muzeul National "George Enescu", unde, in timp ce oamenii asteptau la coada, pe usile cladirii au iesit mai multe "muze", care au realizat, in curte, o expozitie de arta vie.

La Muzel National de Arta al Romaniei, oamenii s-au strans la rand pentru a intra sa vada Galeria de Arta Veche Romaneasca si expozitia-semnal dedicata Anului Brancoveanu.

Aglomeratie si la Muzeului Satului, unde bucurestenii au avut ocazia sa-si inceapa "noaptea" dedicata muzeelor inca de la amiaza, cand institutia si-a asteptat vizitatorii cu ateliere de creatie, spectacole de muzica si dans popular, dar si cu un targ.

Biblioteca Centrala Universitara a fost, si ea, pe traseul celor iesiti din casa sambata, acestia avand ocazia de a vizita interiorul cladirii inaugurate in 1895 de regele Carol I.

Dupa ora 21.00, o parte a bucurestenilor care au trecut prin Piata Universitatii s-au oprit la expozitia World Press Photo, ce reuneste fotografii realizate pentru cele mai cunoscute publicatii si agentii de presa de pe glob.

Ajunsa in 2014 la a zecea editie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare si longevive evenimente culturale destinate publicului larg sarbatorit la nivel european. Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, manifestarea atrage anual in Romania sute de mii de participanti. Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai - Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums (ICOM).

Anul acesta, in Romania, la Noaptea Muzeelor participa peste 150 de institutii muzeale si organizatii de cultura si educatie din aproximativ 50 de localitati.