Editura Humanitas şi Librăria Humanitas de la Cişmigiu lanseaza o noua colecţie Humanitas, Povestea banilor, al cărei coordonator este Ştefan Liiceanu. Evenimentul va avea loc vineri, 16 mai, de la ora 19.00 in prezenta invitatilor: Moise Guran, Mihai Ghyka şi Gabriel Liiceanu.

Cine ar putea contesta că, până la urmă, universul în care trăieşte azi omenirea este construit în jurul banilor? Poate fi scrisă, pe înţelesul tuturor, povestea acestui univers aflat în permanentă schimbare şi expansiune? O poveste în care intriga se construieşte în jurul acţiunilor, obligaţiunilor, metalelor preţioase, burselor de valori, fondurilor speculative, bulelor financiare şi crizelor economice?

Cărţile din colecţia Povestea banilor, nu puţine dintre ele devenite bestseller şi premiate, au în comun darul de a explica realităţile pieţelor financiare într-un limbaj cât mai accesibil. Cititorul este plimbat printr-o lume fascinantă, populată de regi care au falimentat ţări, de lalele devenite obiect de speculă financiară, de maeştri ai pieţelor care au clădit imperii din simpla, dar şi atât de complicata idee de „valoare“. O colecţie documentată şi pasionantă, având în centrul ei misterul şi miracolul conceptului de bani.

Liaquat Ahamed - Stăpânii finanţelor

Liaquat Ahamed ne demonstrează în Stăpânii finanţelor că Marea Criză din 1929, prezentată de mulţi drept un fel de catastrofă naturală pe care nimeni n-o putea preveni, a fost cauzată în primul rând de deciziile câtorva conducători de bănci centrale; lumea a plătit scump erorile acelor oameni, traversând ani lungi de prăbuşire economică. Prin analiza sa lucidă, documentată şi vie, autorul ne oferă o nouă înţelegere a naturii globale a crizei financiare, plină de învăţăminte pentru perioada pe care o traversăm în prezent.

Mike Dash - Mania lalelelor

Călătorii care poposeau în prosperele oraşe negustoreşti ale Republicii Olandeze la 1630 descopereau cu umire un popor cuprins de o manie ciudată: mii de oameni, de la negustori bogaţi la simpli speculanţi de origine modestă, erau mânaţi de frenezia de a cumpăra şi a vinde. Obiectul tranzacţiilor lor era unul cât se poate de nefiresc: laleaua – o floare delicată şi exotică, recent sosită din Orientul Îndepărtat.

În numai trei ani, preţul soiurilor rare de lalea crescuse atât de mult, încât câţiva bulbi ajunseseră să valoreze cât o casă în Amsterdam. În mod previzibil, această primă bulă speculativă a cunoscut un sfârşit fulminant, cu consecinţe dezastruoase pentru economia ţării.

Încercând să separe mitul de realitate, Mike Dash urmăreşte povestea măreţiei şi decăderii aceste flori, evocând cu măiestrie atmosfera Olandei în epoca sa de aur.

Următoarele titluri din colecţie:

- Peter L. Bernstein - Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului

- Charles P. Kindleberger, Robert Z. Aliber - Exuberanţă, panică şi crah. O istorie a crizelor financiare