Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia este gazda unor noi evenimente muzicale in cadrul celei de-a treia editii a festivalului Mogoşoaia ClasicFest. În cel de-al patrulea week-end-ul al festivalului, sâmbătă 17 mai şi duminică 18 mai 2014, de la ora 12, în Sala Scoarţelor, puteţi fi martorii a două recitaluri de excepţie, două adevărate călătorii în istoria muzicii.

Mogosoaia ClasicFestFoto: Afis festival

În prima zi, Costin Soare, ajutat de lăută sau chitară, vă propune un itinerariu care porneşte din Renaşterea engleză, reprezentată de John Dowland şi ajunge până în a doua jumătate a secolului XX, în Argentina lui Astor Piazzolla.

Duminică 18 mai, de la ora 12, va susţine un recital ancorat în sonorităţi baroce franceze, valorosul Duo Atris alcătuit din violonista Raluca Stratulat şi pianista Adriana Toacsen. Cele două vă invită în lumea sonoră imaginată de Jean Marie Leclair, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc în acest an 250 de ani.

Chitaristul şi lăutistul Costin Soare s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dubla ipostază de interpret şi pedagog. Ca interpret, a susţinut recitaluri şi concerte în ţară şi străinătate (Germania, Franţa, Ungaria, Marea Britanie, Japonia). În perioada anilor de studii obţine premii la Olimpiadele Naţionale de Interpretare, la Concursul Naţional Studenţesc de la Iaşi şi Festivalul Internaţional de Chitară de la Craiova, fiind de două ori finalist al Concursului Internaţional de Chitară Clasică de la Templin, Germania. Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în urmă cu câţiva ani şi-a finalizat studiile la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Susţine o activitate intensă ca pedagog: profesor la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti (din 2002 până în prezent), colaborator al Universităţii Naţonale de Muzică din Bucureşti (din 2002 până în prezent); a predat, de asemenea, la Colegiul Anniesland din Glasgow şi la Cumbernauld Music Trust Centre. Costin Soare cântă pe instrumente create de lutieri valoroţi din România: o lăută semnată Gyorgy Lorinczi şi o chitară de Alexandru Marian.

Duo Atris, alcătuit din violonista Raluca Stratulat şi pianista Adriana Toacsen, în 2003 a obţinut primul premiu – locul al 2 lea la concursul Mozart de la Cluj. Au urmat alte competiţii, alte distincţii, la concursul Beethoven de la Bucureşti, la concursul internaţonal de la Salonic – Grecia, la concursul de interpretare din cadrul festivalului muzicii maghiare, organizat de Centrul Cultural Ungar. Au participat la mai multe ediţii ale culsurilor de vară ICon Arts, unde au studiat cu Ladislau Csendes. Până în prezent au susţinut recitaluri la Bucureşti, Cluj, Satu Mare, Ploieşti, Târgovişte, Piteşti, dar şi în Belgia şi Statele Unite ale Americii.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic.