Mănăstirea Dragomirna a primit un premiu important pentru conservarea patrimoniului în cadrul unui concurs european desfăşurat la Viena, referitor la lucrarea de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea, informeaza agerpres catand declaratia preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor.

''Am câştigat la categoria conservare. La Dragomirna s-a premiat restaurarea frescelor din secolul al XVII-lea. Lucrul acesta ne face să fim foarte mândri'', a spus Nechifor, adăugând că sunt şi alte mănăstiri cu care se mândreşte. ''Se demonstrează că şi prin Mănăstirea Dargomirna, care nu poate fi parte a patrimoniului UNESCO, Suceava face parte dintr-o categorie selectă, alături de Italia şi Spania'', a spus Nechifor.

El a precizat că suma pe care mănăstirea o primeşte ca urmare a acestui premiu este de 10.000 de euro, o sumă nu foarte mare în opinia lui, dar cu un important simbol, mai ales că Dragomirna a fost obiectivul cel mai votat de europeni.

Comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Adroulla Vassiliou, precum şi tenorul Pacido Domingo, preşedintele Europa Nostra, au înmânat, luni, 5 mai, în cadrul unei ceremonii organizate la Viena, Premiile Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra acodate unui număr de 27 de concurenţi. Şase dintre aceştia au fost distinşi şi cu Marele Premiu, iar unul cu Premiului publicului, acordat în urma unui vot online.

La categoria ''Conservare'' au câştigat trei proiecte, respectiv cel de conservare a arhitecturii tradiţionale a Caselor Walser în Alagna Valsesia (Italia), cel de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Biserica Dragomirna, judeţul Suceava (România) şi programul de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

La categoria ''Cercetare'' a fost distins cu Marele Premiu un proiect de cercetare cu privire la construcţia romană cu arce de boltă, din Peloponez (Grecia), în timp ce la categoria ''Contribuţii exemplare'' a fost distinsă Asociaţia de patrimoniu ''Kempens Landscape'' din Putte (Belgia).

La Mănăstirea Dragomirna s-a restaurat şi conservat o suprafaţă murală de aproximativ 900 de metri patrati. Din echipa de conservare care a lucrat in situ au făcut parte 50 de profesionişti şi studenţi din diferite ţări, sub conducerea unui expert român. Restauratorii au urmărit şi respectat tehnicile originale, folosind materiale naturale, tradiţionale şi reversibile, iar patina originală şi starea de spirit transmisă de aceste fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate.