Ediţia a XXII-a Galei premiilor UNITER va avea loc in aceasta seara incepand cu orele 21.00 la Palatul Culturii din Târgu Mureş avand ca amfitrion, ca in fiecare an, pe presedintele UNITER actorul Ion Caramitru. Gala va fi transmisa in direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR+.

Gala Premiilor UNITER 2014Foto: Afis

După 20 de ediţii bucureştene şi una desfăşurată la Iaşi în atmosfera caldă şi, totodată, somptuoasă a Sălii Mari a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, ediţia a XXII-a Galei premiilor UNITER va fi organizată pentru prima dată la Târgu Mureş, în numele aceleiaşi vitalizări a comunităţilor locale prin cultură şi a mobilităţii culturale.

10 premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 500 de invitaţi din Bucureşti şi Târgu Mureş sunt aşteptaţi să petreacă o seară imperială la Palatul Culturii din Târgu Mureş în 28 aprilie.

După doi ani de absenţă, reintră în competiţia premiilor Galei UNITER categoria Cel mai bun spectacol de Teatru TV. Până acum, 11 ediţii ale Galei au premiat spectacole de teatru TV printre care amintim: Ce zi frumoasă de M. Ghelderode, regia Dinu Cernescu (1993), Şarpele ecranizare după Mircea Eliade de Adriana Rogovschi şi Viorel Sergovici, regia Viorel Sergovici (1997), Totul e un joc de Paul Ioachim, regia Cornel Todea (1999), …ESCU de Tudor Muşatescu, regia Constantin Dicu (2002). Ultimul premiu obţinut de Teatrul de Televiziune a fos în 2011, cu spectacolul Unde-i revolverul de Görgey Gábor în regia lui Mircea Cornişteanu. Anul acesta, în competiţie intră Dominic Dembinski, Jon Gostin şi Mihai Manolescu cu producţiile Societăţii Române de Televiziune: Hedda Gabler, Efectul Genovese şi O noapte furtunoasă.

Categoriile la care se acordă premii şi în acest an sunt: debut, cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, cel mai bun spectacol de teatru tv, critică teatrală, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună regie, cel mai bun spectacol.

Tot mâine seară, la Gală, Senatul UNITER mai acordă şi premiul pentru excelenţă, premii pentru întreaga activitate, precum şi trei premii speciale (pentru teatru dans, pentru teatru document şi pentru pentru contribuţia la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărţi fundamentale pentru practica şi teoria teatrală).

Gala premiilor UNITER se desfăşoară anual, începând din 1991. La această gală se acordă distincţiile Uniunii Teatrale din România pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.