Scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa a declarat ca va duce cu el in mormant secretul disputei cu columbianul Gabriel Garcia Marquez, decedat saptamana trecuta, in numele "pactului" incheiat intre cei doi laureati ai premiului Nobel, scrie AFP.

"Garcia Marquez si eu am incheiat un pact, cel de a nu alimenta zvonurile despre relatiile noastre, si a murit tinandu-si cuvantul iar eu voi muri tinandu-mi cuvantul", a declarat joi Vargas Llosa, in timpul unei vizite la Caracas.

Garcia Marquez, premiul Nobel pentru literatura 1982, a decedat in 17 aprilie la varsta de 87 de ani, in resedinta sa din Mexico.

Mario Vargas Llosa, Nobel 2010, care a reamintit tot ce ii datoreaza literatura latino-americana autorului romanului "Un veac de singuratate", a avut o relatie de prietenie apropiata cu Gabriel Garcia Marquez, care a luat insa sfarsit in 1976, in urma unui incident a carui natura nu a fost dezvaluita.

Dupa ce au vazut un film in Mexico, "Vargas Llosa i-a dat un pumn si l-a trantit la pamant", a povestit scriitoarea mexicana Elena Poniatowska, martora la aceasta scena.

Incidentul ar putea sa-si afle radacinile in implicarea lui Garcia Marquez in relatiile dificile dintre Vargas Llosa si sotia sa de la acea epoca, Patricia Llosa.

"Avem biografi, istorici care descopera adevarul, dar el nu va iesi niciodata din gurile noastre", a raspuns razand Vargas Llosa, intrebat din nou despre cauzele acestei dispute.

Fost candidat liberal la presedintia Peru, Vargas Llosa i-a reprosat in mai multe randuri lui Gabriel Garcia Marquez prietenia cu liderul cubanez Fidel Castro.