Arhiva British Pathe si-a publicat saptamana trecuta intreaga colectie de filme pe site-ul YouTube, ceea ce inseamna ca peste 85.000 de materiale video rare din secolul al XX-lea au devenit disponibile pentru publicul larg. Aceasta arhiva de filme, considerata una dintre cele mai prestigioase din lume, include inregistrari video cu momente istorice, dar si cu altele mai degraba insolite, scrie Mediafax. In arhiva British Pathe se gasesc si inregistrari video extrem de rare din Romania secolului XX: intrarea armatei ruse in Bucuresti in 1944, Regina Maria si Regele Carol al II-lea, regele Mihai alaturi de mama sa la Londra in anul 1948 sau imagini din Bucurestiul anului 1961.

Pasionatii de istorie vor putea de acum inainte sa vizioneze peste 3.500 de ore ce contin unele dintre cele mai semnificative momente ale secolului trecut. Arhiva include inregistrari unice ale unor momente din Al Doilea Razboi Mondial, imagini cu transatlanticul Titanic, cu legendarul pugilist Muhammed Ali, dar si cu victoria din 1996 obtinuta de nationala Angliei in fata Germaniei in finala Cupei Mondiale la fotbal.

Reprezentantii British Pathe considera ca aceste filme, realizate din 1896 pana in 1976, acopera fiecare aspect din cultura universala si din domeniul stirilor.

YouTube a coordonat acest proiect in colaborare cu compania germana Mediakraft Networks, un post de televiziune online.

Desi filmele erau anterior disponibile spre vizionare pe site-ul British Pathe, in urma publicarii pe YouTube, ele vor putea pentru prima data sa fie distribuite pe internet.

Intr-o declaratie comuna, British Pathe si Mediakraft Networks spun ca proiectul lor a fost creat pentru a permite studentilor, profesorilor si junalistilor din lumea intreaga sa vizioneze, sa distribuie si sa ataseze in diverse materiale aceste inregistrari video cu o rezolutie inalta.

Pathe News este o companie care a produs jurnale de actualitati, buletine de tip magazin difuzate in cinematografe si documentare din 1910 pana in 1970 in Marea Britanie. Fondatorul sau, Charles Pathe, a fost un pionier in era filmelor mute. Arhiva Pathe News este cunoscuta in zilele noastre sub numele "British Pathe". Ea include filme si buletine de stiri, este complet digitalizata si disponibila online.