Romanian Dance Showcase 2014, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului în domeniul dansului şi artelor performative contemporane, organizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB), va reuni timp de şapte zile, între 28 aprilie şi 4 mai, 18 spectacole, 17 invitaţi străini şi 55 de artişti deja consacraţi sau la început de carieră, informeaza Agerpres.

'Showcase-ul de anul acesta este urmare a unei ediţii pilot de anul trecut, din septembrie, care a fost făcută cu mijloace foarte puţine, dar cu rezultate foarte bune. (...) Anul acesta ne-am hotărât să facem o ediţie mai mare, mai cuprinzătoare. De obicei, un showcase durează patru zile, la noi durează o săptămână, pentru că am vrut să fie încăpător, să fie generos, să prezentăm cât mai multe spectacole cu o diversitate cât mai largă', a declarat Vava Ştefănescu, director interimar al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti.

Ea a afirmat că îşi doreşte ca pe viitor 'această ediţie să fie trambulina pentru o adevărată platformă naţională a dansului contemporan' şi tot mai multe oraşe din ţară să deschidă centre ale dansului contemporan.

Conceput ca un eveniment internaţional de promovare a dansului contemporan românesc în Europa, Romanian Dance Showcase îşi propune să evidenţieze dinamica, creativitatea şi versatilitatea scenei româneşti de dans contemporan şi să creeze premisele unor colaborări şi schimburi artistice între România şi ţări din Europa de Sud-Est.

Curatorul evenimentului, Iulia Popovici, a afirmat că selecţia spectacolelor prezentate în Romanian Dance Showcase nu a vrut 'să fie un best-off al scenei dansului'. 'Sunt spectacole extrem de diverse ca abordare, ca estetică, ca practică artistică. Spectacolele au fost produse în momente foarte diferite şi, ca urmare, sunt rezultatul unor condiţii de producţie diferite', a afirmat Iulia Popovici.

Pe lângă spectacolele propuse, evenimentul mai cuprinde o masă rotundă, networking brunch, instalaţii şi proiecţii video, discuţii cu artiştii şi invitaţii străini.

În prima zi a Romanian Dance Showcase 2014, luni, 28 aprilie, vor fi prezentate trei spectacole - 'Camera 0001. Fabrica de vise' de Simona Deaconescu, 'Choreography in the expanded field of the museum, the gallery and the public space' / lecture Alexandra Pirici, şi 'Dead Thinking' de Florin Flueraş & Alina Popa.

Dintre spectacolele care vor fi prezentate în showcase, 14 se vor juca la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti din bulevardul Mărăşeşti, unul la Căminul de vârstnici 'Amalia şi Dr. Moses Rosen' din strada Jimbolia iar spectacolul care va încheia evenimentul, pe 4 mai, va avea loc la Teatrul Odeon din Capitală. De asemenea, toate evenimentele conexe ale Romanian Dance Showcase vor avea loc la sediul CNDB.