Teatrul Nottara organizeaza, intre 23 si 25 aprilie, la Sala George Constantin, a doua editie a proiectului "Spectacolul incepe cu o lectura", initiat in decembrie 2013 si desfasurat in parteneriat cu Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica, "I.L. Caragiale" (UNATC). Cea de-a doua editie este dedicata dramaturgiei contemporane mexicane, fiind pentru prima oara cand se traduc in limba romana piese de teatru apartinand acestei culturi. Spectacolele lectura sunt conduse de tineri regizori masteranzi, iar distributiile reunesc atat actori ai teatrului gazda, cat si studenti.

Spectacolul incepe cu o lectura la NottaraFoto: Teatrul Nottara

Prin acest proiect, Teatrul Nottara isi propune sa trezeasca interesul publicului si specialistilor pentru dramaturgia contemporana din alte tari, mai putin cunoscuta in Romania. Ca o continuare practica a spectacolelor lectura din prima editie (dedicata dramaturgiei contemporane din Cehia), a fost decisa punerea in scena a textului Poker face de Petr Kolecko, in regia Adelei Bitica (studenta la Master RegieTeatru). In aceasta montare joaca actori experimentati, Victoria Cocias si Ion Haiduc, alaturi de studentii Cristiana Ionita si Costin Dogioiu. Spectacolul va avea premiera in luna iunie.

Evenimentul "Spectacolul incepe cu o lectura" prilejuieste, de asemenea, miercuri, 23 aprilie, ora 19:00, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara, o intalnire cu dramaturgul si regizorul Mariana Hartasanchez, autoarea piesei Un banjo si doi morti. Spectacolul lectura (in regia Adelei Bitica - masteranda anul II, Regie Teatru), va fi urmat de discutii cu publicul si presa.

"Cred ca Spectacolul incepe cu o lectura este un proiect important, deoarece creaza o punte intre facultatea de teatru si scena profesionista. In scoala te afli intr-un spatiu protector; din pacate, ceea ce se intampla in afara lui, este destul de diferit. Functioneaza alte reguli si trebuie sa inveti sa te adaptezi, astfel incat sa iti poti face treaba bine. Combinatia de actori ai teatrului si tineri masteranzi este, cred, benefica atat pentru regizori, care in facultate lucreaza doar cu colegii lor de la actorie, cat si pentru Teatrul Nottara, reprezentand o buna ocazie de a cunoaste noi actori si de a-i include in proiectele sale viitoare. Am ales sa dedicam cea de-a doua editie Dramaturgiei Contemporane Mexicane, intrucat reprezinta o noutate pentru teatrul romanesc, fiind prima oara cand se traduc in limba romana piese mexicane."

(Alexandru Mazgareanu, coordonatorul proiectului)

In cele trei zile ale evenimentului, spectatorii au acces liber la urmatoarele spectacole-lectura:

  • 23 aprilie 2014, ora 19:00  - "Un banjo si doi morti" de Mariana Hartasanchez, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Adela Bitica (masteranda anul II, Regie Teatru), cu: Ada Navrot, Crenguta Hariton,  Mihai Nitu, Bianca Popescu, Sorin Cocis, Ion Haiduc. Reprezentatia  va fi urmata de discutii cu publicul si presa, in prezenta autoarei.
  • 24 aprilie 2014, ora 19:30 - "Alaska" de Gibran Portela, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Dragos Musoiu (masterand anul II, Regie Teatru), cu: Dan Bordeianu, Vlad Pavel, Ioana Calota.
  • 25 aprilie 2014, ora 19:30 - "Autopsia unui fulg de nea" de Luis Santillan, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Irina Teodora Slate (studenta anul III, Regie), cu: Crenguta Hariton,  Andreea Alexandrescu, Ada Gales.
  • "Autopsia unui fulg de nea" de Luis Santillan este un text despre fragilitatea fiintei umane, care aduna de-a lungul timpului rani ce ii intuneca sufletul. O piesa despre egoism si indiferenta, doua forte care descompun treptat atat dorinta celor din jur de a trai, cat si dreptul la fericire al persoanei care le poseda. Catalina este mama a doua fete, Nicoleta si Natalikova, dar nu poarta grija nici uneia dintre ele; o prefera doar pe cea mare, pentru instictul ei innascut de supravietuire.
  • Luis Santillan a absolvit Colegiul de Literatura Dramatica si Teatru. Textul sau Autopsia unui fulg de nea a primit Premiul National de Teatru PLAY, California 2005. Este cititor si admirator neobosit al scriitorului ceh Milan Kundera.
  • "Alaska" de Gibran Portella este o poveste pe cat de dura, pe atat de profund umana, despre secretele si compromisurile pe care le facem pentru a supravietui intr-un mediu ostil. Sentimentele ajung sa fie inabusite de o ratiune mult prea treaza, care te imboldeste sa calci peste cadavre. Cat de rece poate fi un suflet, care locuieste intr-un trup ce se daruieste cu o placere autodistructiva? Jimi si Miguel sunt prieteni vechi, pe care conditiile exterioare vitrege i-au unit. Cei doi sunt proprietarii unui magazin de seifuri, in care, intr-o zi, Martina are curiozitatea sa intre.
  • Dramaturgul Gibran Portela a absolvit Liceul de Informatica. A studiat scenaristica si televiziune. A regizat impreuna cu Everardo Felipe scurt-metrajul "Psihopatii de pe Pamant " si documentarul "Rudy, o lectie de viata". In anul 2008 a castigat Premiul National de Teatru pentru Tineret "Mancebo del Castillo" pentru piesa Alaska, care a avut premiera la Teatrul Doc din Moscova, in regia lui Izaak Martinez.
  • "Un banjo si doi morti" de Mariana Hartasanchez este un text suprarealist despre psihoze si razbunare, dar si despre dragoste. Jaime Fitzgerald, un tanar magician care a fost internat pentru mai multi ani intr-un spital de psihiatrie este, in sfarsit, externat. In incercarea de a pune la cale un truc invatat de la tatal sau mort isi pierde mana dreapta, care ramane blocata in casa terapeutei Boanaza Munera. Aceasta dezvolta o relatie amoroasa cu mana lui Jaime, care isi revendica membrul ce are viata proprie. Ansia si Frata Markby, surori, sunt juristele care se ocupa de cazul lui Jaime, pana cand afla cine este tatal acestuia. Vicente Markby si Sandro Fitzgerald se intorc din Lumea de Dincolo pentru a se razbuna, folosindu-se de proprii copii. Dar Jaime si Frata se indragostesc iremediabil.
  • Mariana Hartasanchez s-a nascut in 1976, in Ciudad de Mexico. A facut studii de actorie si in anul 2003 a fondat compania de teatru independent "Sabandijas de Palacio". A obtinut mentiuni onorifice pentru trei texte ale sale, in trei ani consecutivi. La compania sa a montat doua din aceste piese, in ambele participand si ca actrita. In 2006 a fost invitata intr-o residenta artistica la Royal Court, pentru perfectionarea tehnicilor dramaturgice. In 2009 obtine Premiul National de Dramaturgie "Manuel Herrara", pentru textul "El banjo y dos muertos".
  • Spectacolul incepe cu o lectura - proiect demarat in decembrie 2013 si coordonat de regizorul Alexandru Mazgareanu

"Spectacolul incepe cu o lectura", proiect coordonat de regizorul Alexandru Mazgareanu, in colaborare cu Teatrul Nottara din Bucuresti, a debutat in data de 3 decembrie, prezentand publicului spectacole-lectura realizate dupa textele a trei dramaturgi contemporani cehi, tradusi in premiera in limba romana: "Specii pe cale de disparitie" de Petr Zelenka, "Poker Face" de Petr Kolecko si "Joc de toamna" de Marketa Blahova. Minutioasa munca de traducere ii apartine lui Mircea Dan-Duta.

Scopul central al proiectului vizeaza stabilirea unui dialog intre spatiul cultural si teatral romanesc si cel international prin probarea calitatilor dramaturgice ale pieselor atat prin exercitiul teatral de lectura realizat de regizori si actori, cat si prin intermediul unor discutii libere intre spectatori si autori. In vederea atingerii acestui scop, se vizeaza publicarea a 150 de exemplare a fiecarui text si distribuirea lor gratuita in teatrele din tara, facilitand astfel posibilitatea punerii in scena a oricaruia dintre textele implicate in proiect sau recomandarea lor spre studiu in cadrul examenelor Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" (UNATC) din Bucuresti. De asemenea, prin aceste spectacole-lectura, initiatorii Alexandru Mazgareanu si Mihai Lungeanu doresc sa dea ocazia tinerilor regizori si actori sa lucreze intr-un teatru profesionist, in colaborare cu echipa artistica a acestuia.

Prima editie, dedicata teatrului ceh, a fost sustinuta de Mircea Dan-Duta si Centrul Ceh Bucuresti, reprezentat de directorul Rene Kubasek, care au sprijinit vizita dramaturgului Petr Zelenka, ce a raspuns la invitatia coordonatorului de proiect Alexandru Mazgareanu de a lua parte la cele trei zile de lecturi. Zelenka a sustinut un Masterclass la UNATC "I.L. Caragiale" si o conferinta inaugurala cu tema "Teatrul Ceh Contemporan". Textul sau a fost citit si interpretat in Sala George Constantin a Teatrului Nottara, de catre actorii teatrului Ada Navrot, Crenguta Hariton si Sorin Cocis alaturi de Alexandru Calin, student la masterul de Arta Actorului in cadrul UNATC, in regia lui Dragos Musoiu, masterand la Regie de Teatru al aceleasi universitati.

Pornind de la "Spectacolul incepe cu o lectura" si continuand, totodata, parteneriatului cu UNATC, in luna martie, la Teatrul Nottara, au inceput repetitiile pentru spectacolul "Poker Face" scrisa de Petr Kolecko, in regia Adelei Bitica, studenta la masterul de Regie de Teatru. Astfel, tinerii actori Cristiana Ionita si Costin Dogioiu vor juca alaturi de actori experimentati ai scenei precum Victoria Cocias si Ion Haiduc.

Seria de spectacole-lectura va continua cu trei texte contemporane mexicane, traduse in premiera in Romania: "Autopsia unui fulg de nea" de Luis Santillan, in regia Irinei Slate, "Un banjo si doi morti" de Mariana Hartasanchez, in regia Adelei Bitica, precum si "Alaska" de Gibran Portella, in regia lui Dragos Musoiu. Celor doi tineri regizori care au lucrat piesele cehesti in luna decembrie, Adela Bitica si Dragos Musoiu, li s-a alaturat Irina Slate, studenta in anul III la Regie de Teatru.