Artistul vizual Gabriela Stoica semneaza expozitia „Mirror, mirror who am I?” ce va fi vernisata miercuri, 16 aprilie, a.c., la orele 18.30 în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia. Expoziţia „Mirror, mirror who am I?” va fi deschisa publicului pana in data de 10 mai 2014.

Expozitia "Mirror, mirror who am I?" de Gabriela StoicaFoto: IRCCU Venetia

„Având ca punct de plecare experimentele de disociere conștientă a identității realizate de psihologul italian Giovanni Caputo, proiectul de cercetare artistică „Mirror, Mirror, who am I?” construit de Gabriela Stoica, propune o serie de experimente fenomenologice care abordează alienarea individului în faţa propriei imagini reflectate prin intermediul oglinzii. În cadrul scenografiei elaborate de artistă, publicul se află într-o situație alterată a stadiului oglinzii, teoretizat de Jacques Lacan drept o experiență fundamentală a constituirii eului prin identificarea cu imaginea reflectată. În situația de față, vizitatorul se percepe pe sine ca fiind privit din exterior, jucând deopotrivă rolul de subiect și de obiect. Elementele performative ale proiectului contribuie la simularea unei situații teatrale care explorează și chestionează limitele subiectului, încurajându-l să intre într-un dialog cu el însuși. Ea reflectă metaforic dubla poziţie a publicului, cea de actor și de spectator, subliniind importanța actului lecturii în producerea imaginii vizuale și identificându-i totodată locul în sistemul contemporan de producție vizuală”, declară Cristian Nae, coordonatorul proiectului de cercetare.

Gabriela Stoica (n. 1988 Galaţi, România) este artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane. A absolvit Universitatea “George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design și Masteratul teoretic de Cercetare Interdisciplinară. A participat la diferite proiecte expoziționale personale și de grup. Momentan, este bursieră în domeniul artelor vizuale cu o bursă de cercetare și formare post-universitară “Nicolae Iorga”, în cadrul Institutului Cultural Român din Veneția cu un proiect teoretic intitulat: “Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis”, dar şi unul de creație artistică: “Mimicry” - concretizat printr-o expoziţie, care a avut loc în perioada 3-10 iulie 2013.

Expoziţia „Mirror, Mirror, who am I?” va fi deschisă publicului vizitator de marţi până sâmbătă, între orele 10-12 şi 16-20, în perioada 17 aprilie – 10 mai, în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio, 2211. Intrarea este liberă.