Palatul Mogoşoaia a găzduit duminică, 13 aprilie 2014, finala Concursului „Drumul spre celebritate” ediţia a V- a.

Laureatii concursului "Drumul spre celebritate"Foto: Radio Romania Cultural

După 7 etape, care au desemnat, prin voturile a peste 300 de elevi şi profesionişti, 7 finalişti din 53 de candidaţi înscrişi, un juriu prezidat de Sorina Goia – Redactor Şef al Secţiei de Actualităţi Muzicale a Radio Romania Cultural, a hotărât care este ierarhia finală.

Premiul I a fost căştigat de Duo Kitharsis, chitariştii Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan intrând şi în posesia trofeului care, în acest an, a purtat numele regretatului violoncelist Alexandru Moroşanu.

Premiul al II lea a fost obţinut de fagotistul Mihai Boboiescu, student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Premiul III i-a revenit pianistului Iulian Ochescu, student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Primii trei clasaţi vor fi solişti ai Orchestrei de Cameră Radio în stagiunea 2014 - 2015, la invitaţia dirijorului Florin Totan, vor fi solişti ai Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, vor fi invitaţi ai Mogoşoaia CasicFest 2015, vor susţine un recital în cadrul Stagiunii "Sunetul muzicii" de la Castelul Peleş.

Violoncelistului Adran Harabaru i-a fost oferită o bursă din partea ExcesMusic la ediţia a XII a a Academiei ICon Arts - Cisnădie 2014.

Câştigătorii concursului - Duo Kitharsis, format din Alexandra Petrişor şi Dragoş Horghidan, (ansamblu prezent în viata scenică încă din anul 2009) după absolvirea Universitătii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa lui Cătălin Ştefănescu, şi-au continuat studiile de master în duo de chitară la Stuttgart, iar incepând cu anul 2013, studiază la Conservatorul din Strasbourg. Duo Kitharsis a participat la diverse competiţii. Au obtinut: Premiul I la Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania, Cluj - 2011 şi Premiul al II lea la Concursul European de Chitară Clasică "Enrico Mercatali"- Gorizia (Italia), 2013. Duo Kitharsis a susţinut concerte la festivaluri de chitară, cum ar fi: Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania (Cluj-Napoca, România), Terra Siculorum(Odorheiu Secuiesc, România) şi Hibernal de Chitară (Bucuresti, România). De semenea formaţia a fost invitată să susţină concerte în Germania, Franţa şi Italia.

Evenimentul este organizat de Radio România Cultural, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia “Pro Valores”, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic. Iniţiator şi coordonator: Sebastian Crăciun.