Joi, 10 aprilie 2014, la ora 18.30, la Libraria Dalles (Bd. Nicolae Balcescu, nr. 18) din Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca va invita la aniversarea a 100 de ani de la nasterea poetei Maria Banus, eveniment marcat de aparitia a doua volume inedite de memorialistica – Insemnarile mele, cu texte, note si comentarii stabilite de Geo Serban-, disponibile si in editie digitala.

Maria Banus: Insemnarile meleFoto: Cartea Romaneasca

Evenimentul ii va avea ca invitati de onoare pe Petre si Tudor Banus, fiii poetei. Alaturi de ei vor impartasi amintiri cu si despre Maria Banus: Adriana Bittel si Nora Iuga. Incursiuni in arhiva inedita a scriitoarei: Tudor Banus si Geo Serban. Moderatorul discutiilor: Ovidiu Simonca.

"Pe data de 10 aprilie 2014, se implinesc 100 de ani de la nasterea Mariei Banus. Volumele memorialistice inedite Insemnarile mele dau cuvintul celui mai implicat martor al unei istorii literare tumultuoase: jurnalul poetei.

Insemnarile mele este un jurnal intim tinut cu intermitente citeva bune decenii, intre 1927 si 1999, poate cea mai ampla scriere de acest tip in epoca moderna a literaturii noastre, deloc saraca in marturii cu caracter reflexiv-autobiografic. O fereastra, in orice caz, revelator deschisa spre un destin al creatorului dramatic expus furtunilor istoriei." (Geo Serban)

Ce inseamna 72 de ani (1927-1999) din viata unei poete din Romania, apasata, inca din adolescenta, de originea etnica, intr-o Europa bintuita de stafia comunismului, de lipsa de spatiu vital a nazismului, de evolutia violenta a ambelor extreme?

Inseamna refugiu timpuriu in doctrina marxista, iluzii traite in ilegalitate si activism politic cultural in epoca dogmatica comunist-stalinista din al saselea deceniu al secolului XX. Toate urmate de regrete, negare, dezgust, remuscari, revolta impotriva unei ideologii pe care realitatea a contrazis-o. Dar stigmatul "comunista fosta stalinista" o va urmari - pina la moarte si mai tirziu - pe cea care debutase exploziv, in anul 1937, cu exceptionalul volum de versuri Tara fetelor.

Zeci, sute de personalitati ale vietii literare, culturale si politice ale ultimelor decenii, alaturi de familie si o galerie pitoreasca de oameni obisnuiti, devin personaje in mult visatul si niciodata terminatul jurnal-roman memorialistic Insemnarile mele de Maria Banus.

Maria Banus (10 aprilie 1914-14 iulie 1999) ramine, in pofida etichetelor aplicate de catre o istorie literara vindicativa, o mare poeta a secolului XX. A publicat in jur de 20 de volume de versuri, o parte dintre ele tributare dogmatismului proletcultist si realismului socialist - Tie-ti vorbesc, America! (Medalia de Aur a Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor de la Varsovia), 1955, Magnet, 1962, Diamantul, 1965. Odata cu maturizarea literara si politica, poeta revine la gratia poetica initiala (Portretul din Fayum, 1970, Oricine si ceva, 1972, Noiembrie inocentul, 1981, Fiesta, 1990). Volumul Orologiu cu figuri, Editura Eminescu, 1984, a fost tradus in limba franceza (L'Horloge a Jacquemart), cu o prefata de Alain Bosquet, in 1987.

A publicat traduceri din R.M. Rilke, A.S. Puskin, Robert Browning, P. Neruda, Verlaine si numeroase antologii din lirica universala. In anul 1989 i se decerneaza Premiul International Gottfried von Herder. La zece ani de la moartea poetei, in 2009, Editura Casa Radio, publica audio-book-ul Zabale rupte. Poeme rostite la radio, cu ilustratii de Tudor Banus.