Negustorul de inceputuri de roman, cel mai recent titlu semnat de Matei Visniec, a obtinut Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi, editia a XI-a. Negustorul de inceputuri de roman, aparut la Editura Cartea Romaneasca se numara printre nominalizarile Premiului pentru Proza al revistei Observator cultural.

Negustorul de inceputuri de roman de Matei VisniecFoto: Cartea Romaneasca

Premiul ii va fi inminat autorului vineri, 25 aprilie, la ora 17.00, in cadrul festivitatii de premiere ce va avea loc in Aula „George Emil Palade” a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Juriul, format din Alexandru Calinescu (presedinte), Emil Brumaru, Bogdan Cretu, Codrin Liviu Cutitaru, Antonio Patras, Doris Mironescu si Valeriu Gherghel, s-a reunit luni, 15 aprilie, pentru a vota titlul cistigator.

Titlurile finaliste pentru Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi: Un singur cer deasupra lor, de Ruxandra Cesereanu (Polirom, 2013), Kinderland, de Liliana Corobca (Cartea Romaneasca, 2013), Amortire, de Florin Lazarescu (Polirom, 2013) si Pata violeta, de Dan Miron (Polirom, 2013).

Anul trecut, premiul i-a fost acordat Florinei Ilis, pentru romanul Vietile paralele (Cartea Romaneasca, 2012).

Sa nu fiti uimit daca intr-o buna zi librariile nu vor mai vinde romane, ci computere concepute sa scrie romane, in functie de fantasmele dumneavoastra secrete. Absolut nimeni nu va mai fi interesat de cartile altuia, ne vom citi propriile noastre romane, comandate dispozitivelor personale de scris autofictiune. Toti vom fi scriitori. Talentul nu va mai fi un privilegiu. Iar cei mai vanitosi sau mai frustrati dintre noi vor incerca, poate, sa angajeze si cite o fiinta umana careia sa-i ceara sa citeasca romanele scrise in numele nostru de catre softuri sofisticate.

Acesti „cititori de profesie” – ei insisi scriitori, la rindul lor – vor fi atit de rari, incit vor cere sa fie platiti foarte scump, iar uneori, chiar cu pretul vietii.

Matei Visniec s-a nascut pe 29 ianuarie 1956 in Bucovina, la Radauti. Debuteaza in 1972 cu poezie in revista Luceafarul si apoi in volum in 1980 cu culegerea La noapte va ninge (Editura Albatros). Studii de filozofie si istorie la Bucuresti, unde s-a lasat insa aspirat de literatura si a devenit foarte activ in sinul generatiei ’80. Membru fondator al Cenaclului de luni. A crezut in rezistenta culturala si in capacitatea literaturii de a demola totalitarismul, prostia si rautatea. Mai crede si astazi ca teatrul, poezia si romanul pot atenua spalarea pe creier operata de societatea de consum, de mode, de industria de divertisment si de noile tehnologii care insingureaza omul. Din 1987 traieste la Paris, unde lucreaza ca jurnalist la Radio France Internationale. Intr-un fel sau altul, numele sau a figurat pe afise teatrale in peste 30 de tari. Dupa 1989 a redevenit activ in Romania prin piesele sale de teatru, jucate pe toate scenele din tara, si prin cartile sale (teatru, roman, poezie).