Recenta excludere a Festivalului international de film documentar de la Sibiu, ASTRA FILM FESTIVAL, din agenda culturala a orasului - in urma unui proces marcat de nereguli, gafe, explicatii cusute cu ata alba si tergiversari, e un semnal din partea Primariei ca doreste eliminarea evenimentului din viata culturala a Sibiului.

AFF 2013Foto: Astra Film

Apare intrebarea legitima: de ce?

De ce ar dori edilii orasului desfiintarea unui eveniment care a adus doar beneficii peisajului cultural si imaginii Sibiului? Cui foloseste disparitia Astra Film Festival din agenda culturala? Cum se justifica inlocuirea unui festival consacrat de nivel mondial cu evenimente marunte sau prea putin culturale?

Astra Film Festival si-a inceput existenta in 1993, ca un act cultural inedit pentru Sibiu si pentru Romania; a adus in atentie un produs cultural necunoscut in Romania anilor '90, cinematograful documentar, care este cotat acum ca cel mai interesant gen cinematografic pe plan mondial; a transformat Sibiul, oras fara traditie in evenimente cinematografice, in destinatie pentru cineasti si cinefili din Europa si din toata lumea.

Dupa 21 de ani si dupa o editie aniversara distinsa cu Marele Premiu al Sectiunii "Proiecte culturale si festivaluri" la Gala Premiilor Radio Romania Cultural, Astra Film Festival este declarat indezirabil de catre Primaria Sibiului, care se ascunde in spatele comisiei de evaluare a proiectelor, conform careia proiectul Astra Film Festival 2014 nu a intrunit punctajul minim necesar pentru a fi eligibil.

Criteriile grilei de evaluare se refera la originalitate, factorul de excelenta culturala (artisti, personalitati, evenimente, invitati, rezultate), relevanta proiectului pentru contextul cultural local, experienta manageriala si capacitatea de implementare, rezultatele, impactul si sustenabilitatea proiectului cultural propus, sau la audienta proiectului: impactul asupra grupurilor tinta, public estimat, acoperirea in mass-media. Performantele Astra Film la toate aceste criterii sunt de domeniul public.

Comisia care a evaluat Astra Film Festival sub "nota de trecere" a fost compusa din:

- Hermann Gerold (profesor de chimie), director al Liceului Brukenthal - presedintele comisiei;

- Ioana Turcu, inspector de specialitate la Serviciul de Promovare si Dezvoltare in Cultura si Turism;

- Mihaela Grigoras, manager la Teatrul pentru Copii si Tineret GONG Sibiu;

- Ada Tanase, director al Centrului Cultural German Sibiu;

- Adrian Tibu, PR, Teatrul National Radu Stanca.

Astra Film a depus o contestatie imediat dupa anuntarea rezultatelor, o alta comisie urmand sa re-evalueze proiectul. Raspunsul primit a fost incomplet, iar comunicarea lui, tergiversata pana in ultima clipa (documentul a fost inregistrat la Primarie in 25 martie - ultima zi de solutionare a contestatiilor, dar expediat prin posta abia in 26 martie si sosit la destinatie in 28 martie!). In raspuns, nu ni se comunica punctajele obtinute pe grila de evaluare si nici componenta comisiei de solutionare a contestatiilor.

Daca intreaga procedura ar fi decurs corect si cu buna-credinta, nu vedem niciun motiv pentru care aceste informatii ar trebui tinute secrete. Dimpotriva, fiind vorba de fonduri publice si de interes general pentru viata culturala a orasului, cu totii avem dreptul la explicatii.

De curand, dl. primar Klaus Iohannis a sugerat ca finantarea Festivalului international de film de la Sibiu ar trebui sa revina exclusiv Consiliului Judetean Sibiu. Precizam ca un eveniment international de amploarea Astra Film Festival nu se poate finanta din sursa unica, iar cererea de finantare depusa la Primaria Sibiu a fost formulata de catre Fundatia Astra Film, in calitatea sa de co-organizator al evenimentului, cu respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate.

Astra Film va face toate demersurile pentru a obtine de la Primaria Sibiu motivatia reala a excluderii Festivalului international de film documentar din agenda culturala si pentru recunoasterea locului pe care il merita in viata culturala a Sibiului.

Astra Film a lansat o petitie online impotriva incercarii de desfiintare a Festivalului international de film de la Sibiu. Iata cateva comentarii:

"Festivalul ASTRA e unul dintre cele mai credibile si apreciate la nivel international demersuri culturale ale Romaniei. E important sa fie pastrat."

Dan Dimancescu, SUA

Consul Onorific al Romaniei la Boston

"A ucide un festival este ca si cum s-ar varsa sangele societatii!

Astra Film Festival a dovedit in cei 20 de ani de existenta, experienta sa in selectarea celor mai bune documentare din Romania si din strainatate pentru publicul sau - inclusiv pentru tanara generatie. Selectia acestui festival este international apreciata!

Astra Film Festival trebuie sa traiasca! Astra Film Festival va trai!"

Thierry Garrel, Franta

Presedinte al Departamentului Documentar, Televiziunea ARTE France

"Am descoperit Sibiul dupa ce am aflat de Astra Film Festival, un festival binecunoscut cineastilor documentaristi din toata lumea. Am venit la festival acum doi ani si am ramas trei saptamani incheiate la Sibiu, un oras pe care am ajuns sa-l iubesc. Daca n-ar fi fost Astra Film Festival, n-as fi ajuns niciodata la Sibiu. E dincolo de puterea mea de intelegere motivul pentru care Primaria retrage sprijinul financiar acestui festival, care a pus Sibiul pe harta culturala a lumii si atrage vizitatori care cheltuiesc bani in zona. Aveam o foarte buna impresie despre conducatorii Sibiului, dar, din nefericire, o asemenea stire imi schimba opinia. Intr-un moment in care Romania nu sunt prea multe lucruri bune prtin care Romania sa fie recunoscuta la nivel international, Astra Film e asemeni unui far ce transmite semnalul luminos al culturii, lucru de care oamenii din Sibiu si din Romania in general ar trebui sa fie mandri. De ce distrug politicienii din Romania cu atata usurinta un lucru bun, construit in multi ani de zile??"

Ed Moschitz, Austria

Cineast, Profesor la Universitatea din Krems

Intreaga lista a semnatarilor petitiei si toate comentariile se pot vedea aici http://www.petitieonline.com/signatures/nu_desfiintarii_astra_film_festival/start/1610