Au decorat, timp de 40 de ani, bucataria unui muncitor de la Fiat: doua panze de Gauguin si Bonnard, estimate la milioane de euro si furate in anii 1970 de la o bogata familie londoneza, au fost gasite dupa o ancheta racombolesca a carabinierilor italieni si prezentate publicului miercuri, scrie AFP.

Gauguin si BonnardFoto: Captura YouTube

"Este vorba de doua tablouri de o importanta istorica si artistica exceptionala", potrivit generalului de carabinieri Mariano Mossa, care a evocat pentru Gauguin o estimare de mai multe zeci de milioane de euro.

Dedicata contesei de N(imal), "Fructe pe masa sau natura moarta cu catel" a fost pictata de Paul Gauguin (1848-1903) in 1889. Dimensiunile sale originale (49x54 cm) au fost reduse de hoti la 46,5x53.

Cealalta panza, prezentata si ea in cadrul unei conferinte de presa a ministrului culturii Dario Franceschini si a generalului Mossa, este "Femeia cu doua fotolii" (44x54 cm) de Pierre Bonnard (1867-1947), nedatata.

Aceste tablouri au fost furate in 1970 de la domiciliul unei bogate familii londoneze, Marks-Kennedy, ai carei mostenitori pot revendica acum proprietatea operelor, a explicat Mossa.

Scriitor american monden, Terence Kennedy s-a casatorit cu Mathilda Marks, fiica unuia dintre cei doi fondatori ai magazinelor Marks&Spencer.

"Uitate intr-un tren Paris-Torino", panzele au fost gasite de personalul cailor ferate italiene, care nu si-au dat seama de valoarea lor, a povestit generalul Mossa.

Pastrate un timp la biroul de obiecte pierdute, tablourile au fost scoase la licitatie la Torino in 1975 si cumparate, pentru 45.000 de lire italiene (23 euro), de "un muncitor la Fiat, pasionat de arta".

Un ceai care a costat scump

"Barbatul le-a pus apoi pe peretii bucatariei sale, initial la Torino si apoi in Sicilia, dupa ce a iesit la pensie, unde au ramas 40 de ani, pana le-am recuperat", a adaugat acesta.

Cum au ajuns carabinierii pana in aceasta bucatarie siciliana? Si aici, povestea este "extraordinara".

Ea incepe cu fotografii, intrate in posesia carabinierilor prin intermediul expertilor, contactati de fiul muncitorului, un student la arhitectura in Siracuza. Jandarmii si-au dat seama ca ar putea avea in fata doua panze ale impresionistilor grancezi.

Carabinierii italieni dispun de cea mai mare data de baze din lume cu opere de arta furate (circa 5,7 milioane de obiecte), iar expertiza lor in domeniu este recunoscuta in intreaga lume de 45 de ani.

Dupa un prim control, s-a dovedit ca cele doua tablouri nu fac parte din operele de arta furate. Insa ancheta condusa de procurorul adjunct al parchetului din Roma Giancarlo Capaldo nu s-a oprit aici.

Cautand prin cataloagele muzeelor, ale caselor de licitatii, pe internet, carabinierii au dat despre tabloul lui Gauguin, intr-un catalog din 1964.

Au gasit apoi doua articole aparute in iunie 1970 si legate de furtul celor doua panze din Londra.

Chiar si furtul panzelor este "rocambolesc": articolul din New York Times povesteste cum trei barbati, care au sustinut ca au venit pentru a monta alarme antifurt, i-au cerut guvernantei casei aflate intr-un cartier sic din Regent's Park sa le pregateasca un ceai. Cand a revenit cu ceaiul, panzele disparusera.

Acum, ramane de descoperit cum au ajuns cele doua panze din locuinta din Londra in trenul Paris - Torino.